– Vi har märkt att det finns ett stort behov av hjälp i den här formen på Östermalm och över hela Stockholm, säger Sven Milltoft kyrkoherde i Hedvig Eleonora församling.
I församlingarnas kontakt med ungdomar i sin egen verksamhet och via skolan är det främst fyra områden som är jobbiga för många unga:
– De vittnar om att det finns mycket jobbigt kring frågor om utseendefixering för både tjejer och killar, press från sociala medier, betygshets och att föräldrar arbetar mycket och ibland inte har tid för sina barn, säger Sven Milltoft.
Mottagningar på Östermalm
På sin hemsida skriver församlingen att mottagningen ska ses som ett komplement och fördjupning till församlingarnas barn- och ungdomsverksamhet samt skolarbete. Det har kommit in en mängd ansökningar till tjänsterna som samtalsterapeut och inom kort påbörjas rekryteringen. Tanken är att verksamheten ska starta i mars med mottagningar i Hedvig Eleonora och Oscars församlingars lokaler på Östermalm.

Sven Milltoft
Sven Milltoft är mycket glad över samarbetet med Tim Bergling Foundation, som arbetar med frågor kring psykisk ohälsa hos ungdomar:
– Vi har en god och nära relation till familjen Bergling. Det här var Tims kyrka och han är begravd här. För dem var det här självklart, vi hade först tänkt ett ettårigt projekt men de ville att det skulle vara treårigt.
Verksamheten finansieras även av församlingarnas egna stiftelsemedel. Mottagningen vänder sig till ungdomar mellan 10 och 20 år som bor eller vistas i församlingarna, vilket alltså även innefattar de som går i skola på Östermalm.
Vi har en god och nära relation till familjen Bergling. Det här var Tims kyrka och han är begravd här. För dem var det här självklart.
- Vi har ju redan ett nätverk och fortsätter att bygga upp det med skolkuratorer, fältassistenter och vårdcentraler, säger Sven Milltoft.
Kyrkans uppgift
Sven Milltoft betonar att verksamheten är ett komplement till det allmänna där man kan slussa vidare, men också fungera som ett akut krisstöd och ge ett visst antal samtal till de som behöver. Samtalen kommer att vara avgiftsfria. Samtalen kan beröra psykisk ohälsa, men också existentiella frågor.
– Konceptet är inte samtalsterapi utan en överbryggande verksamhet med 10–12 samtal. Vi vet ju att det är långa väntetider till BUP och psykiatrin, säger Sven Milltoft, kyrkoherde som tycker det är självklart att detta är kyrkans uppgift:
– Detta ligger inom det diakonala uppdraget, det är en självklarhet att hjälpa människor som har det svårt eller är i nöd. Det är att gestalta evangelium. Men vi har också ett profetiskt ansvar att påtala hur barn och unga mår.