En av de hetaste frågorna under generalförsamlingen i Karlsruhe handlade om ett sydafrikanskt förslag till resolution. Den sydafrikanska anglikanska kyrkan menade att Israels politik kunde karaktäriseras som apartheid gentemot palestinierna, något som Kyrkans Tidning tidigare rapporterat om.
Tyska kyrkorna motståndare
De tyska kyrkorna var motståndare till att Kyrkornas världsråd på något sätt kopplade ihop Israel med apartheid. I det uttalande som generalförsamlingen till slut gjorde om Mellanöstern så poängterades att palestinierna har rätt till självbestämmande och att Israel har olagliga bosättningar på palestinska områden.
I uttalandet fördöms också våldet i Gaza, både det som utförts av israelisk militär och av palestinska militanta grupper. Kyrkornas världsråd får också i uppdrag att diskutera och utvärdera rapporter från människorättsorganisationer som Human rights watch och Amnesty, som varit mycket kritiska till israeliska behandlingen av palestinier. Men man kallar inte Israel för en apartheidstat. I uttalandet står det att flera kyrkor vill använda benämningen apartheid, medan andra ser det som olämpligt och smärtsamt.
Det man till slut landade i var att kyrkorna är splittrade i denna fråga och att Kyrkornas världsråd får fortsätta att kämpa med den.
Fördömer kriget i Ukraina
Ett annat ämne som avhandlades av generalförsamlingen var situationen i Ukraina. Kyrkornas världsråd fördömer det olagliga kriget, som man menar inte går att rättfärdiga. Man manar till vapenvila för att istället påbörja en dialog och förhandlingar som ska leda fram till en hållbar fred.
I uttalandet fördöms också allt felaktigt användande av ett religiöst språk för att rättfärdiga militärt våld och hat. Även om den rysk-ortodoxa kyrkan inte nämns, får det tolkas som att den piken är riktad till det ryska ledarskapet. Kyrkornas världsråd lyfter fram att det deltagit både ryssar och ukrainare i generalförsamlingen i Karlsruhe, och att det möjliggjort möten.
Uttalar sig om det syrianska folkmordet
I ett annat uttalande berörde generalförsamlingen det man kallar det syrianska folkmordet. Kyrkornas världsråd har redan gjort ett uttalande om det armeniska folkmordet, men vill också uppmärksamma den del av det folkmord som skedde i det Osmanska riket som drabbade arameiska, kaldeiska, syrianska, assyriska och grekiska kristna och som kallas Sayfo, Det, menar generalförsamlingen, bör ses som separat skeende, vid sidan om det samtida folkmordet på armenier i Osmanska riket.
Ledningen för Kyrkornas världsråd fick i uppdrag av generalförsamlingen att informera medlemmar om folkmordet som ledde till över en halv miljon döda.
I Karlsruhe antogs också uttalandet om behovet av snabb omställning i klimatkrisens spår till ett mer hållbart leverne. Speciellt urbefolkningar lyftes fram, ett tema genom konferensen, då de ofta drabbas hårdare av miljöförstöring.