Kyrkostyrelsen har beslutat om nya direktiv för prästutbildningen

Kenneth Nordgren, rektor för Svenska kyrkans utbildningsistitut, är nöjd med kyrkostyrelsens nya utbildningsplan för prästutbildningen. Foto: Mikael M Johansson 

Krav på att läsa luthersk teologi, mer kunskap om olika fromhetstraditioner och mål kopplade till andlig fördjupning. Det är några av förändringarna i prästutbildningen när kyrkostyrelsen klubbat en reviderad utbildningsplan.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Taggar:

Utbildning

Kenneth Nordgren, rektor för Svenska kyrkans utbildningsistitut, är nöjd med kyrkostyrelsens nya utbildningsplan för prästutbildningen. Foto: Mikael M Johansson 

Svenska kyrkans prästutbildning får en reviderad utbildningsplan. Det beslutade kyrkostyrelsen på sitt sammanträde den 18 december. Beslutet kommer ett år efter att kyrkostyrelsen mottog en rapport om prästutbildningen, som utretts av Björn Vikström, professor i systematisk teologi vid Åbo akademi

Nytt i utbildningsplanen är att kyrkostyrelsen har gjort skapat striktare bestämmelser om vad den magisterexamen som alla präster ska ha ska innehålla. Tidigare har det funnits krav på att läsa exegetik (bibelvetenskap), systematisk teologi och kursen Svenska kyrkans tro och liv. Nu tillkommer krav på studier i kyrkohistoria, praktisk teologi och luthersk teologi. 

Kenneth Nordgren, rektor på Svenska kyrkans utbildningsinstitut (Skui), berättar att dialog har förts med de lärosäten som undervisar i teologi och religionsvetenskap och de är öppna för förändringen. 

– Poängen är att säkerställa att man får med sig en gedigen teologisk grund vad gäller att bearbeta trons frågor från de olika akademiska perspektiven, säger han. 

Bemöter kritiken mot utbildningsinstitutet

Utredningen av prästutbildningen tillsattes 2021 på grund av kritik mot Skui som kommit fram i studenters utvärderingar av utbildningen. Kritiken handlade dels om själva innehållet i undervisningen och dels om diskussionsklimatet på skolan. 

Som ett svar på det sistnämnda står det i den reviderade utbildningsplanen att blivande präster ska ges kunskap och förståelse för olika fromhetstraditioner. 

– Jag har uppfattat det som att studenter som upplevt sig ensamma i sin åsikt tystnat eller till och med känt sig tystade, för att det är majoritetens åsikt som gäller. Den reviderade utbildningsplanen är en respons på det. Nu betonas vikten av att det finns plats för olika fromhetstraditioner, säger Kenneth Nordgren. 

Nya mål kring personlig utveckling

I utbildningsplanen finns också ett antal utbildningsmål. I revideringen har de blivit fler och en ny rubrik har tillkommit, “Personlig utveckling och andlig fördjupning”. En rubrik som Björn Vikström föreslog i sin utredning. 

– Det här är redan viktigt i utbildningen, men har inte framstått så i utbildningsplanen. Nu lyfts detta fram. Jag välkomnar det. Jag tror att många noterar att det är självklart att Svenska kyrkan ska försöka säkerställa att blivande präster kommer ut som präster med en gedigen bearbetning och personlig reflektion kring tron, säger Kenneth Nordgren. 

Han är positiv till den reviderade utbildningsplanen. 

– Det är inte några revolutionerande förändringar, utan förtydliganden som ger en bättre grund och också en tydlighet för de studerande om vad som gäller. 

Den nya utbildningsplanen träder i kraft den 1 juli 2024. Fram till 2030 pågår en övergångsperiod där de som redan påbörjat sina studier kan fortsätta att följa den gamla utbildningsplanen. 

Andra förslag som togs upp i Björn Vikströms utredning, som att avskaffa pastorsadjunktsåret, bereds fortfarande av kyrkostyrelsen. 

Fakta: Så utbildas präster i Svenska kyrkan

  • För att bli präst krävs magisterexamen i teologi eller religionsvetenskap samt att du antagits som prästkandidat i ett stift.
  • Efter det följer ett års avslutande studier vid Svenska kyrkans utbildningsinstitut.
  • För att gå slutåret behöver du ha genomfört åtta veckors församlingspraktik och deltagit i stiftens utbildningsmoment kallad ”Mötesplats mellan stift och student”
  • Efter prästvigningen tjänstgör du som visstidsanställd under ett så kallat pastorsadjunktsår.