Kyrkostyrelsen vill skapa ekonomiservice

Göteborgs stifts servicebyrå i Uddevalla omvandlades 2021 till Svenska kyrkans löneservice, efter ett kyrkomötesbeslut 2019. Foto: Marcus Gustafsson

En effektivare ekonomihantering skulle spara pengar åt församlingarna och öka den ekonomiska säkerheten, visar en ny utredning. Därför vill kyrkostyrelsen se en gemensam ekonomiservice för kyrkan. 

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Göteborgs stifts servicebyrå i Uddevalla omvandlades 2021 till Svenska kyrkans löneservice, efter ett kyrkomötesbeslut 2019. Foto: Marcus Gustafsson

2021 beslutade kyrkomötet att förutsättningarna för en gemensam ekonomiservice skulle utredas. Utredningen är nu klar. 

– Det viktigaste är att en gemensam ekonomihantering skulle bli mindre sårbar, få bättre kvalitet och bli billigare. Med en krympande ekonomi är det viktigt att de administrativa kostnaderna minskar, så att man kan prioritera den grundläggande uppgiften, säger Per Starke, chef för avdelningen för gemensamma funktioner på kyrkokansliet.

Enligt utredningen sköts ekonomihantering på många håll av medarbetade som arbetar delvis med ekonomi, delvis med andra arbetsuppgifter. Det innebär att de har arbetsuppgifter som de sällan utför, som hanteras manuellt och i varje församling och pastorat har man liknande kontakter med leverantörer, och detta stjäl mycket tid jämfört med en gemensam ekonomihantering. Enligt utredningen så lägger mindre enheter i kyrkan tre till fyra gånger så mycket resurser på ekonomihantering som offentlig förvaltning. Större pastorat lägger mindre resurser på ekonomihanteringen, ungefär dubbelt så stora som offentlig förvaltning. 

– Kyrkan är en väldigt decentraliserad organisation. I detta fall innebär det att ekonomihanteringen blir mindre effektiv, säger Per Starke. 

Mindre församlingar tjänar mest

Enligt utredningen tjänar alltså mindre församlingar mest på en gemensam ekonomiservice, men även stora enheter kan göra beydande besparingar på en centraliserad, och mer digitaliserad, lösning. 

Utredningen pekar också på att församlingarna vill att anslutningen ska vara frivillig. 

– För att detta ska gå att genomföra måste det ske frivilligt. Församlingarna måste själva avgöra om de vill, och när det passar, säger Per Starke.

Kyrkostyrelsen föreslår nu i budgetskrivelsen till kyrkomötet att arbetet ska fortsätta: det behöver utredas när ekonomiservicen kan starta (snarast, tycker kyrkostyrelsen), var enheterna ska finnas, hur många de ska vara, och hur finansieringen ska ske. 2023 tänker kyrkostyrelsen återkomma till kyrkomötet med en finansieringslösning.    

Fakta: Utredning om ekonomihantering

Cirka två tredjedelar av enheterna sköter sin ekonomihantering lokalt, cirka en tredjedel är anslutna till ekonomitjänst

Många mixade tjänster minskar möjlighet till kompetensutveckling.

Kyrkans ekonomihantering utförs av cirka 630 årsarbetare och kostar cirka 420 miljoner kronor per år. Gemensam ekonomiservice skulle kunna spara 160 årsarbetare och cirka 100 miljoner. 

En liten andel av fakturorna, 10 procent av leverantörsfakturorna och 10 procent av kundfakturorna är e-fakturor. Många offentliga organisationer har 80-90 procent e-fakturor.

90 församlingar och pastorat samt åtta servicebyråer  deltog.