Samhället Malmberget är på väg att avvecklas helt och hållet för att ge plats åt LKAB:s gruvbrytning. Samhällsbärande funktioner och bostäder har flyttats till Gällivare och kulturminnen flyttas till antingen Gällivare eller till det mindre samhället Koskullskulle.
I höstas tog kyrkofullmäktige i Gällivare församling beslut om att ansöka om rivning av Allhelgonakyrkan, en av Malmbergets kulturminnesmärkta byggnader. Nu har länsstyrelsen avslagit församlingens ansökan.
– Kyrkan har väldigt höga kulturhistoriska värden och vi anser att det förhållandet väger tyngre än de skäl som församlingen har anfört för att få riva kyrkan, säger Andreas Grahn, byggnadsantikvarie vid Länsstyrelsen i Norrbotten.
Församlingen behöver färre fastigheter
Allhelgonakyrkan byggdes 1944 och finansierades av LKAB, därför är den ovanligt påkostad för sin tid. Andreas Grahn säger att den har stora arkitektoniska, konstnärliga, materialmässiga och hantverksmässiga kvaliteter. Flera av 1940-talets främsta konstnärer medverkade till den konstnärliga utsmyckningen, som på många sätt knyter an till platsen, med referenser till gruvan.
I sin ansökan om rivning skriver Gällivare församling att församlingens lokaler är fler än det finns behov av. Av ekonomiska skäl behöver antalet lokaler i församlingen minska för att den på sikt ska kunna klara den grundläggande uppgiften.
– Vi har förståelse för problematiken som Gällivare församling, precis som många andra församlingar i landet, har. Medlemsantalen minskar och har man kvar alla kyrkor blir kostymen till slut för stor. Men Allhelgonakyrkan bedömer vi är den mest värdefulla kyrkan församlingen har och då tycker vi inte att den ska rivas, säger Andreas Grahn.
Föreslår att kyrkan flyttas
Länsstyrelsen har i sitt beslut tagit hänsyn till att det både finns möjlighet för kyrkan att vara kvar på sin nuvarande plats, LKAB har uppgett att kyrkan kan stå kvar minst till 2026, troligen längre, och att flytta den.
Allhelgonakyrkan har redan flyttats en gång. Bakgrunden till den flytten var en expanderande gruva som orsakade rasrisk och kyrkan fick sin nuvarande plats i Malmberget 1974. Under 2023 har en utredning gjorts som visar att det är tekniskt möjligt att återigen flytta kyrkan och bevara de kulturhistoriska värdena.
– Normalt sett brukar man säga att en byggnad förlorar en del av sitt kulturhistoriska värde när den flyttas från sin kontext, men i det här fallet hör kyrkans flytt till berättelsen om Malmberget och om hur gruvbrytningen har påverkat samhället, säger Andreas Grahn.
Gällivare församling ska diskutera
– Vi anser att en ny flytt inom församlingens område långsiktigt skulle vara det bästa ur kulturhistorisk synpunkt. Om kyrkan står kvar på befintlig plats när resten av samhället är avvecklat skulle det bli svårare att använda, underhålla och se till kyrkan. Och en kyrka ska ju användas som kyrka helst.
Måndag den 15 maj träffas kyrkorådet i Gällivare församling och det kommer då att diskutera länsstyrelsens beslut. Det är sedan upp till kyrkofullmäktige att besluta om vad som ska hända med kyrkan. Kyrkorådets ordförande Tomas Junkka har sagt nej till att kommentera länsstyrelsens beslut före kyrkorådsammanträdet.