Tillsammans med kollegorna i domkyrkan, Marie-Louise Beckman, Alexandra Pilakouris och Elias Fergin, planerar Sara Michelin programmet för de 26 konserterna ihop med domkyrkokaplan Christer Staaf som står för konsertintroduktionerna.
Första konserten blir nu på söndag och den sista kommer att ges i april 2023. Konserterna nu under våren sänds digitalt.
– Det är otroligt roligt och utmanande att få lära in och spela alla omkring 270 orgelstycken som Bach skrev. Några är korta, kanske bara en minut, medan andra är en kvart långa. Det här blir en fortbildning för oss organister, säger Sara Michelin som är på väg in i en kyrka för att öva när Kyrkans Tidning når henne.
Ett preludium och fuga i G-dur repeteras just nu och Sara Michelin tycker det är roligt att lära nytt. Just detta verk är ett ungdomsverk och sprudlar av liv och vårkänslor, säger hon.
– Vår domkyrkokaplan Christer Staaf är väldigt kunnig, även som musiker. Han är mycket insatt exempelvis i Bachs livshistoria och symboliken i Bachs orgelmusik.
Förutom konserter blir det även föredrag och skolprogram. Hur såg domkyrkan ut på 1700-talet, hur firade man gudstjänst då? Hela arbetslaget är involverad i arbetet.
– Ur det här projektet växer många olika delar och nya idéer kommer till oss hela tiden, säger Sara Michelin.
– Johann Sebastian Bach är en kollega till oss kyrkomusiker, en kollega från förr som kämpade med samma saker som vi, tidsbrist och brist på körsångare. Han hade samma glädjeämnen och bekymmer som vi har i dag. Förutom att vi gör det här brett och tillgängligt för alla, blir det också ett nördprojekt för oss musiker. Vi får möjlighet att grotta ner oss i musik som vi inte spelat tidigare.
Idén till satsningen föddes förra terminen när vårens verksamhet planerades. Pandemin hade redan skapat annorlunda förutsättningar och därmed ett nytt tänk.
– Vi funderade först på göra en mindre Bach-serie för orgel. Förut hade någon kläckt idén att vi skulle spela Bachs samtliga verk, men då skrattade vi bara. Men nu när någon sa det igen liksom stannade allt av och vi sa: Ja, vi gör det! Det blev en gemensam nysatsning.