”Liten vigsel i en tid utan folksamlingar passar oss bra”

För Irene Lindkvist, med Raimo Koivunen, var det viktigt att få gifta sig just i Västerås domkyrka. Foto: Marcus Gustafsson

”Man tänker ju att livet kan bli väldigt kort, så varför ska man vänta?”

Det blev drop in-vigsel i coronatider för Lena Sandqvist och hennes man Håkan Eriksson i Västerås domkyrka.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
För Irene Lindkvist, med Raimo Koivunen, var det viktigt att få gifta sig just i Västerås domkyrka. Foto: Marcus Gustafsson

Prästerna i Västerås domkyrkoförsamling har fått en hel del vigslar och dop inställda i mars och april. Smittrisken avskräcker, och många par och familjer vill vänta tills de kan bjuda fler än 50 gäster. Trots det bestämde församlingen sig för att hålla fast vid sitt inarbetade koncept med tre drop in-datum under våren.

Lördagen den 9 maj annonserades som ett tillfälle för intresserade att få ha sitt dop eller vigsel i Västerås domkyrka. Fem brudpar och ett dopbarn nappade på inbjudan.

– Det är färre än vanligt. Som mest har vi haft 22 dop på en drop in-dag. Ofta blir det runt 10 kyrkliga handlingar. Men vi var lite inställda på att det kanske inte skulle komma några alls den här gången, så vi tycker ändå uppslutningen var god, säger domkyrkokaplan Peter Forsberg.

– Det vi gjorde annorlunda än vanligt var att – lite paradoxalt – uppmuntra människor att boka in en tid under drop in-timmarna. Och det fungerade alldeles utmärkt, många hör ändå av sig i förväg och har frågor, säger domkyrkokaplan Peter Forsberg.

– Det gjorde att vi kunde sprida ut de kyrkliga handlingarna under hela eftermiddagen och undvika att många samlades samtidigt.

Det vi gjorde annorlunda än vanligt var att – lite paradoxalt – uppmuntra människor att boka in en tid under drop in-timmarna. Peter Forsberg, domkyrkokaplan

Ni vidtog inga speciella säkerhetsåtgärder som att stå längre ifrån eller bära munskydd?

– Just nu genomför vi med vederbörlig försiktighet de kyrkliga handlingarna som människor bokat in och fortfarande vill ska genomföras. Vid just drop in gör vi inte annorlunda.

Är det fler kyrkliga handlingar som senareläggs just nu än de som blir av?

– Jag kan egentligen bara utgå ifrån mina egna bokningar, men det är nog ändå majoriteten som väljer att flytta fram sina dop och vigslar. Det är annorlunda med begravningar. Även om en del väljer att skjuta upp, så uppmuntrar vi till att i möjligaste mån genomföra begravningarna. Och jag tror även personligen att det är klokt av sorgebearbetningsskäl.

Domkyrkokaplan Peter Forsberg viger Lena Sandqvist och Håkan Eriksson. Foto: Marcus Gustafsson

Som vanligt var drop in ett tillfälle inte minst för etablerade par som länge funderat över giftermål. Så var det för Lena Sandqvist och Håkan Eriksson. Hon är från Luleå, han är uppvuxen i Västerås, dit de nu flyttat. Håkan Eriksson säger att det känns underbart att få gifta sig och att det var självklart att det skulle bli i kyrkan:

– Jag har varit här på skolbesök när jag var liten. Sedan har jag inte varit in på många år, men jag visste ju att det är en storslagen kyrka.

Även Irene Lindkvist och Raimo Koivunen har funderat länge på att gifta sig. De säger att de båda var jättenervösa men att det känns rätt och bra att gifta sig.

– Och att det sedan blev just i domkyrkan, det var viktigt för mig. Jag har sprungit i den här kyrkan sedan jag var liten och tycker jättemycket om den, säger Irene Lindkvist.

Mia Vallgren och Per Björklund upptäckte inbjudan till drop in-vigsel av en slump. Foto: Marcus Gustafsson

Har coronasituationen påverkat ert val?

– Lite. Vi tänkte att nu när det är corona och man inte ska ha folksamlingar, så passade det bra att bara ha med syskonbarnen och deras respektive. Då blev det ändå en ganska liten vigsel. Mindre press.

Mia Vallgren och Per Björklunds beslut att gifta sig under enkla former har ingenting med coronapandemin att göra. De hittade informationen om drop in-vigsel av en slump.

– Jag visste inte att det fanns. Vi hade annars tänkt gifta oss i stadshuset, men jag gifter mig hellre i kyrkan, säger Mia Vallgren.

Mia Vallgren och Per Björklund upptäckte inbjudan till drop in-vigsel av en slump. Foto: Marcus Gustafsson

Fakta: Drop in i Västerås domkyrkoförsamling

Församlingen bjuder in till drop in-dop och -vigsel med motiveringen att ”krisen drar ut på tiden och det kan kännas bra att ändå göra det”.

Första tillfället var den 2 maj i Gideonsbergskyrkan. Andra i Västerås domkyrka den 9 maj. Tredje blir i domkyrkan den 26 juni (enbart dop) och samma dag på Djäkneberget (vigslar).