Logi för hemlösa stängs med kort varsel

Nattöppen kyrka för hemlösa stängs på grund av försäkringskrav på lokalen. EFS-föreningen som driver verksamheten är kritisk till hur frågan har hanterats av Stockholms domkyrkoförsamling som äger kyrkan. Foto: Rickard L. Eriksson

Nu stängs nattöppen kyrka för hemlösa i S:ta Clara kyrka på grund av försäkringskrav på lokalen. Något som EFS-föreningen som driver verksamheten menar hade kunnat undvikas med bättre planering från Stockholms domkyrkoförsamling som äger kyrkan.

 

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Nattöppen kyrka för hemlösa stängs på grund av försäkringskrav på lokalen. EFS-föreningen som driver verksamheten är kritisk till hur frågan har hanterats av Stockholms domkyrkoförsamling som äger kyrkan. Foto: Rickard L. Eriksson

– Vi är ju mitt i vintern när verksamheten behövs som mest. Vi har öppet två nätter i veckan och för många är det enda möjligheten att få en ordentlig vila och ett mål med mat under hela veckan, säger Björn Alldén ordförande i EFS-föreningen som driver verksamheten i kyrkan.

Det var i fredags som föreningen fick ett mejl från Stockholms domkyrkoförsamling med besked att verksamheten måste stängas idag måndag, på grund av brandskydds- och försäkringskrav.

–  Vi fick information för över ett år sedan angående brandskydd och försäkring och att man skulle titta över lokalerna. Vi har varit med på brandbesiktning tidigare och har erbjudit oss att hjälpa till men sedan blev det tyst fram tills nu, säger Björn Alldén.

Enligt domprost Marika Markovits i Stockholms domkyrkoförsamling fick församlingen för lite mer än ett år sedan veta att Kyrkans försäkringsbolag inte ansåg att övernattningsverksamheten i kyrkan var något som bolaget hade känt till.

– Vi har försökt påverka försäkringsbolaget och har uppfattat att det mest handlade om brandskyddet, där vi har en åtgärdsplan, men under hösten och slutgiltigt i december förklarade Kyrkans försäkring AB att det i första hand handlade om kyrkans höga värde och dess kulturvärde, säger Marika Markovits.

Frågan lyftes till högsta ledningen för försäkringsbolaget som den 10 december sa slutgiltigt nej till övernattningsverksamhet. Beslut togs av kyrkorådet i domkyrkoförsamlingen den 14 december och några dagar senare fick föreningen, som bedriver verksamheten, muntlig information. Det skriftliga beskedet kom i fredags.

– Kyrkorådets beslut grundade sig på att man inte kan bedriva verksamhet i en kyrka som då är oförsäkrad, säger Marika Markovits.

–  Vi hade möte med domprosten och kyrkorådets ordförande igår och vi ska fortsätta att diskutera. Jag har skrivit till kyrkorådet att det inte är en acceptabel process, det måste finnas bättre sätt, säger Björn Alldén.

–  Generellt kan det finnas andra lokaler som är mer lämpade, men det finns inga andra som vi kan ställa om direkt. Det kan behövas myndighetstillstånd för att ha övernattning, säger Marika Markovits.

Markovits menar att kyrkor generellt bör kunna vara öppna för återkommande, men inte daglig övernattning av till exempel pilgrimer, konfirmander och socialt utsatta. Men människor i hemlöshet ska ha rätt till tak över huvud genom kommunen där de vistas och ska inte behöva vistas i offentliga miljöer och sedan få en och annan vilonatt i en kyrka. Det är kommunens ansvar.  

– Naturligtvis bör det finnas ett samspel mellan en kommun som är ansvarig och ideella organisationer, som undantagsvis går in och skapar extra sovplatser, men aldrig tar över ansvaret. 

Föreningen S:ta Clara söker nu efter tillfälliga lösningar att fortsätta verksamheten och så snart som möjligt återuppta verksamheten igen. Björn Alldén har inte förlorat hoppet.

–  Vi vill tillsammans med domkyrkoförsamlingen utreda med försäkringsbolaget vad som krävs för att vi ska kunna fortsätta. I vårt samhälle har vi allt fler som har akuta behov och där har kyrkan en stor roll.