I huvudsak handlar det i Lunds stift om pastorat med två församlingar som slås ihop till en.
– Det flesta anger som anledning att man redan i dag arbetar som om man vore en församling, säger stiftsjurist Eirik Ski.
En annan orsak är det varit svårt att hitta kandidater att fylla de styrande organen med, berättar Eirik Ski. På flera håll har man inte heller riktigt lyckats hitta en form som fungerar för församlingsråden.
– En del församlingar nämner också ekonomin. Men jag tror inte att man kan spara pengar så. De som säger att man redan jobbar som en församling kommer att ha samma verksamhet som tidigare.
Det finns även större pastorat som tittar på alternativet att bli en församling. Gävle pastorat med tidigare fyra församlingar är sedan årsskiftet 2020/2021 Gävle församling. Det var resultatet av en diskussion som har pågått länge, säger kyrkorådets ordförande Roberth Krantz (S).
– Vi blir Svenska kyrkan i Gävle fullt ut, så som de allra flest redan uppfattar oss.
Den stora diskussionen i Gävle har handlat om vad som händer med demokratin och den lokala förankringen när församlingsråden försvinner. Lösningen blev kyrkoforum. Minst två gånger per år ska samråd hållas då alla som vill får komma med åsikter kring verksamheten vid en viss kyrka.
Boel Johansson och hennes nomineringsgrupp Posk hade hellre velat se verksamhetsråd kring varje kyrka.
– Formellt räcker det med kyrkofullmäktige och kyrkoråd. Men vi tycker nog att vi kan bättre än så, nu blir det väldigt centraliserat. Det är inget fel på kyrkforum men det är inte en del av förtroendemannaorganisationen. Man väljs inte dit, har inget ansvar och fattar inga beslut.
Roberth Krantz håller inte med:
– Det var inte så att församlingsråden hade ett veto tidigare. I min värld har vi inte förändrat maktbalansen, beslutet har alltid varit kyrkorådets.
Nylöse pastorat med de fyra församlingarna Angered, Bergsjön, Kortedala och Nylöse hade också planer på bli en församling nästa år. Men de stoppades av överklagandenämnden som ansåg att Göteborgs stift och inte kyrkofullmäktige borde tagit det formella beslutet.
En av orsakerna till den planerade indelningsändringen är att dagens fyra församlingar är så olika stora.
– Angereds församling har ett antal distrikt med arbetsledande chefer och om de är jämställda med församlingsherdarna eller inte har lett till mycket diskussioner, säger kyrkofullmäktiges ordförande Jörgen Wahlund.
Till sommaren får pastoratet en ny organisation med två arbetslag i stället för fyra. Men eftersom indelningsändringen inte blir av måste ändå de fyra församlingsråden bli kvar.
– Det finns en osäkerhet nu. Vi har skickat en begäran till stiftet där vi vill ha besked om processen framåt, framför allt vad gäller tidsplan.