Löneservice har flyttat in i nya lokaler

Generalsekreterare Helén Ottosson Lovén

Generalsekreterare Helén Ottosson Lovén invigde löneservices nya lokaler i Uddevalla. T.v. löneservice chef Peggy Hamnström, t.h. Per Starke, avdelningschef för gemensamma funktioner på kyrkokansliet. Foto: Kristin Lidell/Ikon

Tisdag 11 oktober invigdes löneservice nya lokaler på Kungsgatan i Uddevalla. Drygt ett år efter att nationell löneservice startade har man ökat från 50 till 148 anslutna enheter och vuxit ur sina lokaler.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Generalsekreterare Helén Ottosson Lovén

Generalsekreterare Helén Ottosson Lovén invigde löneservices nya lokaler i Uddevalla. T.v. löneservice chef Peggy Hamnström, t.h. Per Starke, avdelningschef för gemensamma funktioner på kyrkokansliet. Foto: Kristin Lidell/Ikon

2019 beslutade kyrkomötet att man skulle starta ett nationellt lönecentrum. Det är frivilligt för församlingar och stift att ansluta och väl ansluten får man hjälp med lönehantering. Kyrkans löneservice öppnade i Uddevalla i maj 2021, då med 50 anslutna enheter. 

Enheterna  är de ekonomiska enheter som finns i Svenska kyrkan. Ekonomiska enheter kan vara församlingar, pastorat eller stift och totalt finns drygt 600. 

Kyrkokansliets generalsekreterare klippte band

Ett år efter öppnandet har man växt till 148 anslutna enheter och får inte längre plats i sina lokaler. Därför flyttade löneservice i början av oktober in i nyrenoverade lokaler och den 11 oktober slog man på stort med invigning. 

– Det var generalsekreterare Helén Ottosson Lovén som klippte bandet, säger Peggy Hamnström, chef för löneservice. 

– Sedan var det tal av Per Starke, som är avdelningschef för gemensamma funktioner på kyrkokansliet, av Ingvar Humlén, tidigare kyrkoherde i Uddevalla pastorat och jag sa också några ord. Det var jättetrevligt. Uddevalla visade sig från sin bästa sida med solsken. Och vår arkitekt, Paula Stalfors, var på plats också, så det var jättekul. Hon har gjort ett jättebra jobb och fått till fantastiska lokaler, säger Peggy Hamnström. 

Alla enheter anslutna senast 2030

Syftet med att starta en nationell löneservice är att avlasta församlingarna och på det sättet spara pengar. Frågan om lönehanteringen har dock varit omdebatterad. Modellen att alla församlingar ska vara med och betala för servicen som först föreslogs har kritiserats för att göra det tvingande att ansluta sig. 

Den färdplan som kyrkomötet antog 2019 innebär att de församlingar och pastorat som använder löneservice i dag betalar själva för det, men senast 2030, eller vid 80 procents anslutning, ska alla ekonomiska enheter i Svenska kyrkan vara med och betala.

De nya lokalerna kommer att rymma all personal som behövs för att hantera lönehanteringen för alla enheter. 

– Här har vi 64 skrivbordsplatser och det är för att vi på några års sikt ska ska växa med fler löner och då kunna rekrytera in fler.. Nu gör vi ett systembyte för att jobba upp digitala arbetssätt som gör att vi kan nå högre volymer, säger Peggy Hamnström.

Harmoniska och trivsamma lokaler

Löneservice nya lokaler ligger på Kungsgatan, en central gata i Uddevalla. Det är lättillgängligt för den som kommer utifrån för att besöka löneservice, framhåller Peggy Hamnström. Och ska hon beskriva lokalerna med bara ett ord är det “harmoniska”.  

– Här är inbjudande i varma, mjuka toner i aktivitetsbaserade lokaler. Det är trivsamt och lokalerna har välplanerade ytor. 

Peggy Hamnström, chef för Löneservice

Peggy Hamnström, chef för Löneservice, beskriver de nya lokalerna som harmoniska och inbjudande. Foto: Kristin Lidell/Ikon