Luleå domkyrkoförsamling är Årets changemaker

Delegationen från Luleå domkyrkoförsamling som deltog under Göra skillnad-dagarna som arrangerades av Act Svenska kyrkan 1-2 oktober på Uppsala Konsert och Kongress. Från vänster; Mona Eriksson, verksamhetsledare, med priset – vandringsstaven – i handen, Charlott Rehnman, domprost, Yvonne Stålnacke, ordförande i kyrkorådet, Susanne Palo, samordnare i internationella gruppen, Kerstin Lindmark, ideell, Birgit Lovén, ideell, Lisbeth Polewey, ideell och längst till höger; Anna Wallström, medlem i kyrkorådet. Foto: Emil Olsenmyr/Act Svenska kyrkan.

Act Svenska kyrkan lockade 800 deltagare till Göra skillnad 2022. Deltagarna inspirerades av historier från runt om i världen och goda exempel från församlingar i Sverige. Under helgen delades också priset för Årets changemaker i Sverige ut.   

Den 1 och 2 oktober arrangerade Act Svenska kyrkans Göra skillnad 2022. Nästan 800 deltagare samlades på Uppsala konsert och kongress för att dels lära sig om människors rättigheter och vilka strukturer som står i vägen för rättvisa, dels insamlingsarbetet och engagemanget i Sverige.  

– Det var ett riktigt bra arrangemang som gav mycket inspiration för fortsatt arbete med alla våra engagerade som finns i församlingar och stift i Svenska kyrkan. Jag skulle tro att helhetsintrycket är väldigt gott hos alla som var med, säger Erik Lysén, chef för Act Svenska kyrkan. 

Dagar med inspiration från goda exempel 

På plats fanns talare från flera av Acts samarbetsländer, som till exempel Francesca de Gasparis, Sydafrika och Omar Haramy från det palestinska befrielseteologiska centret Sabeel.

Under dagarna varvades seminarier och workshops med att det sjöngs sånger på temat. Act Svenska kyrkan hade med sig ett eget husband som fanns på plats under helgen. 

– Det bästa var blandningen av inspirerande exempel både från våra partners i världen och engagemangsarbetet från församlingar i Sverige i kombination med musiken och gudstjänstlivet, säger Erik Lysén. 

Act

Under helgen hade man ett husband på plats som hjälpte till när det sjöngs sånger. "Musiken var fantastisk!" säger Erik Lysén, chef på Act Svenska kyrkan. Foto: Marcus Gustafsson

Luleå domkyrkoförsamling Årets changemaker

Under lördagen delades priset “Årets changemaker i Sverige” ut. Bland de sjutton nominerade fanns Annika Spalde, Vadstena pilgrimscentrum, Amanda Björksell, klimataktivist från Växjö, Bryggan i Varbergs församling, Enskede-Årsta församling, Internationella gruppen i Leksand församling och Lödöse faddergrupp i Skepplanda pastorat. 

Vinnare blev Luleå domkyrkoförsamling. 

–  Luleå domkyrkoförsamling har varit duktiga på att få både kyrkoråd, domprost, internationella gruppen och Svenska kyrkans ungas agera-volontärer att jobba tillsammans och skapa engagemang för Act Svenska kyrkan, säger Erik Lysén.

Tackade Luleåborna

- Vi vill tacka Luleborna som varit med och bidragit så att Act Svenska kyrkan kan hjälpa och fördela pengar till de olika projekten - de om några är värda denna vinst, säger Mona Eriksson, verksamhetsledare i Luleå domkyrkoförsamling.

Hon  var även den som nominerade sin arbetsplats till priset. En Changemaker är en person eller grupp som återkommande engagerar sig för Act Svenska kyrkan och som gjort en extraordinär insats för att hjälpa dem som har det allra svårast.

- Det kändes fint i hjärtat när de ropade ut vårt namn, för det har varit ett stort lagarbete att samla pengar och sprida information om vad Act Svenska kyrkan är och hur vi arbetar för att hjälpa utsatta och att se hur det har skapat ringar på vattnet så att andra företag och organisationer hakat på och skänkt till Act Svenska kyrkan de också, säger Mona Eriksson.

- Hos oss i Luleå domkyrkoförsamlingar arbetar ideella, anställda, kyrkoråd, kyrkoherden och våra kommunikatörer hårt för att det internationella arbetet ska nå ut.
Under kvällen var det många som kom fram och sa att roligt att man fick rösta på en hel församling, fortsätter hon. 

Förutom blommor och äran fick Luleå domkyrkoförsamling vid prisutdelningen ta emot en vandringsstav där församlingens namn nu bränns in. Staven, som kan symbolisera ständig rörelse framåt, överlämnas nästa år till den nya vinnaren.

Dagarna avslutade med en gudstjänst. Gudstjänstledare var Frida Falk, präst och handläggare på  Act Svenska kyrkan. Marit Norén, präst och metodutvecklare på Avdelningen för kyrkoliv, predikade. 

Många var samlade på Uppsala konsert och kongress för Act Svenska kyrkans arrangemang Göra skillnad 2022. Foto: Marcus Gustafsson

 Fyra röster från helgen

Gudrun Norrfjärd, diakon, Skallsjö församling, Göteborgs stift

Varför har du valt att delta på Göra skillnad 2022? 

Gudrun Norrfjärd

– Det här känns som en del av kyrkans centrum och hjärta, tycker jag. Vi är en världsvid kyrkan och det här är en plats där det tydligt manifesteras, både i engagemang och i möten med partners från olika delar av världen. 

Vad ser du mest fram emot den här helgen? 

– Det är ju det här att mötas, ny bekantskaper och gamla bekantskaper från olika håll. Och också möjligheten att möta delar av Act Svenska kyrkans partnerorganisationer känns superviktigt och roligt att få en nära känsla för det.

Vad ser du som Acts största utmaningar framöver? 

– Så som världen ser ut med demokrati, mänskliga rättigheter och klimatnödläget och hur de olika utvecklingsspåren samverkar i världen och hur kan vi som kyrka mitt i det, vad blir vår roll i det. Både här i Sverige i varje församling, stift och nationellt, men hur kan vi vara en del i den världsvida kyrkan och göra skillnad för dem som lever i den absolut största utsattheten just nu. Och att hitta sätt för det där engagemanget.  

 

Micah Kissi, förtroendevald i Skärholmens församling, Stockholms stift 

Micah Kissi

Varför har du valt att delta? 

– Jag var här 2019 och jag kände att det var bra att komma igen. Att bidra till att göra skillnad i världen. 

Vad ser du mest fram emot den här helgen? 

– Det är jättebra att komma från olika håll och mötas. Och sen att ha samma mål, att göra skillnad i världen från Svenska kyrkan. 

Vad ser du som Acts största utmaningar framöver? 

– Att få folk att delta, det är det som är viktigast. Att inte bara prata, utan att engagera sig i Svenska kyrkan. Vi måste bli fler. 

 

Anna-Stina Wikström, Globala rådet i Luleå stift 

Varför har du valt att delta? 

Anna-Stina Wikström

– Jag med i Luleå stifts globala råd och vi är här tillsammans. 

Vad ser du mest fram emot den här helgen? 

– Alla upplevelserna och att få inputs. Det är så starkt att få dela det här, vittnesbörden från de andra länderna, de nya sångerna, alltihop. 

Vad ser du som Acts största utmaningar framöver? 

– De är många, men i svensk kontext är det att försöka förankra behovet av frivilligt arbete. Det behövs föryngring, förnyelse och nytt engagemang och det är tufft. 

 

Ellen Skånberg, Stockholm stift, ordförande i Vänstern i Svenska kyrkan  

Varför har du valt att delta? 

Ellen Skånberg

– Jag tycker att de här frågorna är jätteviktiga, med internationellt utvecklingssamarbete, att göra det här tillsammans och att göra det som kyrka. 

Jag är också ordförande i Visk,  Vänstern i Svenska kyrkan, så därför tycker jag det är viktigt att vara med och se vilka frågor som lyfts och hur vi ska göra kyrkopolitik av de här frågorna.

Vad ser du mest fram emot den här helgen? 

– Att träffa folk! Jag har redan börjat träffa vänner som jag har jobbat med tidigare, men också träffa många nya människor. 

Vad ser du som Acts största utmaningar framöver? 

– Mycket handlar om demokrati och mänskliga rättigheter. Det är en superutmaning i hela världen. Och biståndet har ju debatterats redan under sommaren och hösten och jag tror att det är frågor som hänger löst på många sätt. Det tror jag kommer att bli en jätteutmaning och en jätteviktig fråga för många aktörer att jobba för. 

Foto: Marcus Gustafsson

Prenumerera på Nyhetsbrev

1 Kommentar

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.

Kjell Jonasson
Härlig avslutningsgudstjänst med predikan av Marit Norén som sent ska glömmas!