Luleå stift arbetar för ett klimatneturalt 2030

Senast december 2025 ska Luleå stift, med 2020 som utgångsår, ha tredubblat antalet solcellsanläggningar i stiftet. Foto: Lennart Lundberg. 

Luleå stift har en ny hållbarhetsstrategi. Den omfattar kemikalier och solceller, sträcker sig från 2022 till 2025 och tar utgångspunkt i Svenska kyrkans färdplan för klimatet.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Taggar:

Klimat

Senast december 2025 ska Luleå stift, med 2020 som utgångsår, ha tredubblat antalet solcellsanläggningar i stiftet. Foto: Lennart Lundberg. 

Med hjälp av strategin ska Luleå stift bli inspiratör och stöttepelare för församlingarna och pastoraten i att göra de omställningar som är nödvändiga för att uppnå Svenska kyrkans mål att vara klimatneutral 2030.   

– Det finns inte en generell plan för alla, utan vi kommer stötta på det sätt som varje enskild församling behöver och efterfrågar, säger Malin Skogqvist, hållbarhetssamordnare i Luleå stift. 

Malin är en av dem som har jobbat med att ta fram strategin, som bland annat grundar sig på en nulägesrapport som gjordes förra året. Då intervjuade man församlingarna i stiftet för att få en överblick över hur det hållbarhetsarbete som redan görs ser ut. 

I strategin presenteras målen som stiftet jobbar mot. Exempelvis ska alla församlingar använda ett kemikaliehanteringssystem 2023 och 2025 ska antalet installerade solcellsanläggningar i stiftet ha tredubblats.  

En viktigt del av strategin är att stiftets stöttning inte ska innebära merarbete och att hållbarhetsarbetet blir en integrerad del i det dagliga arbetet. 

– Arbetet med hållbarhet ska gynna både församlingen och natur och miljö, säger Malin Skogqvist.