Luleå stift: Digitalt stiftsfullmäktige efter ett års uppehåll

– Vi är väldigt väl förberedda för vi vill att alla ska kunna vara med på samma villkor, att alla ska kunna göra sin röst hörd, säger Elisabeth Engberg, stiftsfullmäktiges ordförande. Foto: Stefan Lindberg

På fredagskvällen sammanträder Luleå stiftsfullmäktige för första gången på ett år. Men i stället för att mötas till ett tvådagarssammanträde blir det ett kort digitalt möte.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
– Vi är väldigt väl förberedda för vi vill att alla ska kunna vara med på samma villkor, att alla ska kunna göra sin röst hörd, säger Elisabeth Engberg, stiftsfullmäktiges ordförande. Foto: Stefan Lindberg

Det är första gången vi kör digitalt. Vi är vana vid att samlas och att ha mycket tid, vi brukar ha tvådagarssamlingar, säger Elisabeth Engberg, Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan, ordförande i stiftsfullmäktige.

Men nu ska vi klara det under en kväll.

Det är första gången fullmäktige möts via det digitala videomötesprogrammet Teams.

Så vi är väldigt väl förberedda för vi vill att alla ska kunna vara med på samma villkor, att alla ska kunna göra sin röst hörd.

Fullmäktige ska behandla årsredovisningarna som skulle ha behandlats i våras, 2019 års årsredovisningar, och en reviderad arbetsordning.

Det är inga dramatiska ärenden, inga särskilda beslut med anledning av coronan. Men vi ska uppmärksamma goda insatser som församlingarna gjort nu under coronatiden.

Vad tycker du om att möte fullmäktige digitalt?

Det är ju en bonus att hinna umgås vid sidan av beslutsfattandet, som vi brukar kunna göra normalt. Men det är också spännande att öppna för något nytt. De digitala möjligheterna har gjort att vi har haft fler presidiemöten än vi brukar, så det finns positiva sidor också.

Vi funderade först på att ha ett mindre fullmäktige, eller att ha ett i en coronasäker miljö, men jag trodde på det digitala alternativet tidigt.

Vi har fått mycket hjälp av kyrkokansliet med att få det att fungera – det tror vi det ska göra nu. De allra flesta i ledamöterna deltar hemifrån via sina egna datorer. Men några deltar via de videokonferensanläggningar som finns i stiftet, men inte så många – vi ville undvika smittrisker, säger Elisabeth Engberg.