Studie från Luleå stift: Här är barnen som kommer till kyrkan

Luleå stift

Under andra halvan av 2022 gjorde Luleå tekniska universitet webbenkäter med föräldrar i tio församlingar och intervjuer med personal i sex församlingar, med spridning över hela stiftet. Foto: Johanna Norin

Luleå stift har gjort en studie om de barn och unga som kyrkan möter, vilka de är och vilken bakgrund de har. Enligt stiftspedagog Jon Falk överraskade resultatet. 

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Taggar:

Barn och unga
Luleå stift

Under andra halvan av 2022 gjorde Luleå tekniska universitet webbenkäter med föräldrar i tio församlingar och intervjuer med personal i sex församlingar, med spridning över hela stiftet. Foto: Johanna Norin

Studien var en beställning från stiftets barn- och ungdomsteam till Luleå tekniska universitet. Syftet var att få svar på vilka barn och unga som Svenska kyrkan faktiskt möter i församlingarnas barn- och ungdomsverksamhet.

I stiftets team sitter bland andra stiftspedagog Jon Falk. Han berättar att teamet, innan det fått studiens resultat, trodde att det främst är flickor från socioekonomiskt välbeställda familjer som deltar i församlingarnas verksamheter. Det är ett antagande som grundade sig i äldre statistik som visar att flickor från socioekonomiskt goda förhållanden är överrepresenterade bland dem som konfirmeras i Luleå stift.

- Vi ville se om detta stämde för all barn- och ungdomsverksamhet. Men vi kan inte se att det entydigt över stiftet förhåller sig så. Det är stor spridning på vilken utbildningsgrad föräldrarna har. Utifrån mitt perspektiv som stiftspedagog är det väldigt positivt eftersom det betyder att vi erbjuder något för alla grupper, säger Jon Falk. 

Positiv bild

Under andra halvan av 2022 gjorde Luleå tekniska universitet webbenkäter med föräldrar i tio församlingar och intervjuer med personal i sex församlingar, med spridning över hela stiftet. Enkäten fick drygt hundra svar och poängen var att försöka få ett tvärsnitt av hur det ser ut i stiftets städer och orter av olika storlek.

Jon Falk

I det stora hela målas en positiv bild av Svenska kyrkans verksamhet och på vissa orter ses kyrkan som en naturlig del av samhället, vilket teamet inte visste. 

Enligt undersökningen tycker barnen att de får vara sig själva i kyrkans verksamheter:

- Den bilden är positiv, framför allt när psykisk ohälsa tyvärr ökar i samhället och det inte finns tillräckligt med resurser för att möta alla barns behov. 

Väcker nya frågor

Jon Falk betonar värdet av att ta hjälp av en extern aktör för att undersöka kyrkans verksamhet. Och han rekommenderar andra stift att göra detsamma eftersom resultaten i Luleå stift kanske inte gäller på alla platser i Sverige.

Fortfarande finns arbete att göra. Rapporten väcker frågor, till exempel hur det kommer sig att församlingar når olika grupper av barn och unga, i olika åldrar?

- Men också hur vi utbildar och stärker anställda, och hur vi som stift kan stötta och förstärka församlingar så att de kan möta fler människor och kunna jobba länge med alla åldrar.  

Korta punktinsatser

I rapporten vittnar flera ledare om att det är svårt att engagera frivilliga i barn- och ungdomsarbetet. Detta väcker frågan om i vilken grad  föräldrar och andra blivit tillfrågade om att hjälpa till. Det som behöver göras, menar Jon Falk, är att bjuda in frivilliga till punktinsatser under kortare tid eftersom få människor i dag vill ta på sig långsiktiga engagemang.

Den information som stiftet nu fått lägger en grund för kommande arbete inom barn- och ungdomsverksamheterna.

- Vi kommer att ta med oss rapporten i arbetet med vilken verksamhet vi ska erbjuda de kommande två åren. Det gäller att skapa förutsättningar att möta barn i ögonhöjd ute i församlingarna. Men rapporten blir också en väckarklocka så att församlingarna tar vara på de möjligheter som de redan har, säger Jon Falk. 

Rapporten i sin helhet finns på Luleå stifts hemsida.

Fakta: Studien

  • Materialinsamling: Intervjuer med barn och ungdomar av församlingsanställda och av en forskare på LTU samt en webbaserad enkät till vårdnadshavare.
  • Antal svarande på enkäten: 106 föräldrar.
  • Exempel på frågor (förkortade): Vilken typ av verksamhet deltar ditt barn i? Är du själv eller din partner engagerad i någon kyrklig verksamhet? Vad är de viktigaste anledningarna till att ditt barn deltar i en av Svenska kyrkans verksamheter?