Enligt Svenska kyrkans färdplan för klimatet ska kyrkans flygresande minska drastiskt fram till år 2027. Målet under perioden 2023 till 2027 är att flygresandet, sett till resta kilometer, ska minska med 50 procent. Men i en debattartikel i Kyrkans Tidning skriver biskop Johan Tyrberg att Lunds stift avvisar detta mål, och tvärtom kommer att resa längre med flyg.
- Vi har sagt att vi måste bli bättre på vårt internationella ansvarstagande, och vi vill arbeta med våra kontakter i Tanzania, Sydsudan, Tyskland och det Heliga landet. Vi vill också skapa nya kontakter i USA, säger han.
Vill undvika hyckleri
När stiftet bygger och fördjupar dessa internationella relationer så kommer det att krävas flygande, enligt Johan Tyrberg. Eftersom flygresorna blev färre under pandemin så kommer det därför att bli en ökning i relation till dessa år.
- När vi diskuterade frågan i stiftsstyrelsens AU så konstaterade vi att det skulle vara hyckleri att anta målet om minskat flygande när vi vet att vi kommer att flyga mer. Därför avvisade AU det förslaget, säger han.
Tycker det är "godhetssignalerande"
I debattartikeln varnar Johan Tyrberg för att Svenska kyrkan håller på att återskapa en syndakatalog genom att fokusera på till exempel minskat flygande och köttätande. Han ser det som ett ”godhetssignalerande”, där det handlar mer om att visa sig duktig än att bidra till verklig förändring.
- Om man väljer bort flyget och tror att man gjort något stort för klimatet, så kanske man inte inser att man måste göra mycket mer än så. Att det handlar om att pröva hela sitt liv, säger han.
Men måste inte kyrkan vara tydlig med att alla har ett ansvar för klimatet?
- Jo, men det är skillnad på att påminna om det och att göra sig bättre än andra. Om jag lyfter fram mig själv så riskerar vi att hamna fel, säger han.
Lassar ni inte över ansvaret att minska utsläppen på andra i Svenska kyrkan genom detta beslut?
- Nej, det tycker jag inte. Min poäng är också att detta inte handlar så mycket om andra, vi måste tänka på det vi själva gör. Vi tar egentligen på oss ett större ansvar i stiftet, för varje resa måste motiveras noga. I vissa fall kommer då valet att bli flyg. Det ökar slitaget på vår jord, men då får jag försöka väga upp det med annat.
Men är det inte svårt att kompensera, när flyget släpper ut så mycket?
- Jag tror att vi gjort flyget större än det är. Det finns större klimatbovar, som kläd- och cementindustrin. Och när jag skulle till Finland så kunde jag konstatera att det skulle släppa ut mer koldioxid om jag tog färjan istället för flyget.
Men biskoparna har utlyst klimatnödläge, måste inte nödläget trumfa resor till utlandet?
- Nej, vi kan inte enbart fokusera på att rädda klimatet, vi måste också kunna arbeta mot polarisering, fattigdom, krig och destruktiva konsekvenser av teknik. Då behövs möten med människor, som inte går att ersätta med zoom.
Men kan ni välja bort mål som satts av kyrkostyrelsen?
- Ja, faktiskt är det så. Deras beslut gäller på nationell nivå, men varje stift måste fatta beslut om den egna inriktningen.
Finns det inte en risk att Lunds stift nu stämplas som klimatbov?
- Jo, men detta att stämpla varandra är något som vi måste komma bort ifrån. Det är något som vi i kyrkan försökt att komma bort ifrån länge.