De lokala förhandlingarna i ärendet avslutades i oenighet – och nu har Kommunal på central nivå inlett förhandlingar.
– Tvisteförhandlingen gäller hindrande av skyddsombud. Det är ett brott mot arbetsmiljölagen att inte kunna utföra sina uppdrag, säger Eva Pålsson, ombudsman Kommunal Skåne.
Utlovade löneökning
Bakgrunden är ett möte som hölls den 8 november i fjol. Där skulle bland annat den årliga lönerevisionen som avslutats tidigare under året, liksom arbetstidsavtalet skulle diskuteras.
Enligt Eva Pålsson ska arbetsgivaren ha utlovat löneökningar till anställda som sedan inte syntes i lönekuverten. De missnöjda medarbetarna ska då ha konfronterat arbetsgivaren – som i sin tur hänvisade till Kommunal.
– Våra skyddsombud blev slagpåsar i konflikten mellan anställda och arbetsgivaren. De blev hårt ansatta. Men det är arbetsgivaren – inte Kommunal – som satt lönerna. Det är inte vi som värderat det arbete som de anställda har utfört under ett års tid, säger hon.
Möte med skyddsombuden
För att alla fackliga representanter i pastoratet skulle få samma information om vad parterna yrkat i löneförhandlingarna, kallade Eva Pålsson till ett möte med samtliga 14 ombud – inklusive de fyra berörda skyddsombuden.
– Vårt uppdrag är att rusta ombuden så att de framstår som trovärdiga inför arbetskamraterna. Det går inte att göra om jag inte får träffa dem. Därför ville vi träffa alla så att alla skulle få samma information och vid samma tillfälle, säger hon.
Men fyra skyddsombud fick avslag på sina ansökningar om ledighet för att närvara på mötet - samma dag som det skulle hållas.
– Avslaget syns inte längre i systemen. Men jag har en skärmdump som visar att det faktiskt var så.
"Högst anmärkningsvärt"
Den enda förklaring de berörda skyddsombuden fick av cheferna var att avslaget gjordes på HR:s inrådan, enligt Eva Pålsson.
– Jag pratade med en representant som har jobbat 40 år i pastoratet som berättade att detta aldrig har hänt tidigare. Det här är ovanligt. Och högst anmärkningsvärt. Inte minst eftersom vi är det största facket på plats.
Parterna hade tre lokala förhandlingstillfällen som inte ledde till samsyn. Därför har facket på central nivå tagit över förhandlingarna. Där har hittills ett möte skett, och förhandlingarna har ajournerats till efter sommaren.
– Vi yrkar på skadestånd enligt paragraf 10–11 i arbetsmiljölagen, och paragraf 64 i medbestämmandelagen, MBL.
Hur mycket pengar skadeståndet kan handla om kan Eva Pålsson inte säga i nuläget. I ett första skede handlar det om att komma överens om att arbetsgivaren har gjort fel, berättar hon.
Fackförbundet Kommunal har omkring 180 medlemmar i Malmö pastorat som totalt har drygt 500 anställda.
Malmö pastorat vill inte kommentera
Gunilla Hallonsten, kyrkoherde i Malmö pastorat, vill inte kommentera varför skyddsombuden inte fått ledigt förrän förhandlingen är avslutad:

– Vi är just nu mitt inne i processen. Förhandlingarna är ajournerade till en bit in i augusti. Så jag avvaktar just nu men kommenterar gärna när förhandlingarna är klara.
Men motparten pratar om ärendet.
– Jag har inga synpunkter på att facket har kommenterat ärendet, var och en får lov att avgöra det själv. Men jag väntar, säger Gunilla Hallonsten.
Hur ser du på ärendet gått till central förhandling?
– Det är den arbetsrättsliga ordning som finns. Det är så det går till.