Många inställda kyrkbröllop i spåren av corona

Drömmen om ett stort kyrkbröllop har fått många par att vänta. Andra väljer en enklare och kanske brogerlig vigsel. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Antalet vigslar har gått ner med 16 procent till och med juni i år, enligt statistik från Skatteverket. Sommarbröllop med kyrklig vigsel är mest drabbade, medan antalet borgerliga vigslar kan ha ökat.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Drömmen om ett stort kyrkbröllop har fått många par att vänta. Andra väljer en enklare och kanske brogerlig vigsel. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Både Statistiska centralbyrån, SCB, och Skatteverket, SKV, har publicerat statistik över antalet vigslar hittills i år. SCB:s siffror sträcker sig till och med maj månad medan SKV:s även inbegriper juni månad. Totalt sett hade antalet vigslar gått ner med 16 procent till och med juni. I maj var motsvarande siffra 13 procent, vilket tyder på att nedgången tilltagit.

Faktum är att coronaeffekten märks först i mars månad. I februari i år syntes tvärtom en ökning av antalet vigslar med 30 procent, vilket hänger ihop med att årets februari innehöll fem lördagar, en populär dag för bröllop.

Den 11 mars deklarerade Världshälsoorganisationen WHO spridningen av coronaviruset som en pandemi. Samtidigt skedde i mars månad en minskning med 31 procent av antalet vigslar jämfört med året innan, enligt SCB.

Den stora bröllopssäsongen inträffar dock under sommaren. Enligt SCB sker normalt sett nästan hälften av årets vigslar under sommarmånaderna. Hittills i år syns tvärtom en minskning under sommaren.

Flera lokaltidningar runtom i Sverige har ställt frågan till vigselförrättare inom kyrkan och kommunen. Svaren tyder på att det främst är kyrkbröllopen som drabbats av coronaeffekten. På flera håll syns tvärtom en ökning av antalet borgerliga vigslar.

I Katrineholm har antalet kyrkliga vigslar gått ner från 40 förra året till 10 i år, enligt Katrineholms-Kuriren. En nästan lika kraftig nedgång i Svenska kyrkans vigselbokningar rapporteras av SVT Jönköping. Under perioden juni till september har Svenska kyrkan i Jönköping i nuläget 40 procent färre bokningar jämfört med förra året.

Samtidigt noterar SVT ett kraftigt ökat tryckt på borgerliga vigslar i samma stad. En liknade tendens rapporteras från Örnsköldsvik. 60 borgerliga vigslar är inplanerade i Örnsköldsviks kommun mellan den 20 mars och den 8 augusti i år, rapporterar Allehanda. Motsvarande siffra förra året var 53 vigslar. 

Man vet inte vem som kommer att bli sjuk härnäst. Det kan vara en anledning till att många vill gifta sig nu, för trygghetens skull, säger Ros-Marie Näslund på Örnsköldsviks kommun till Allehanda.

Men sommaren är inte slut än. SCB betonar att vi inte kan se den totala coronaeffekten på ingångna äktenskap 2020 förrän till årsskiftet.

Från Svenska kyrkan i Borås kommer redan rapporter om att den nedåtgående trenden har vänt.

– Det har varit en tydlig minskning under maj och juni, men under juli och augusti har vi fått ganska många bokningar. Några lördagar är till och med fullbokade, säger Magnus Abrahamson, chef för utveckling, kommunikation och samhälle på Svenska kyrkan i Borås till Borås Tidning.