Från första advent har digitala julkonserter sänts på Svenska kyrkans webbplats, totalt ska det bli 19 konserter från olika kyrkor, från Nederluleå till Lund. Det är för tidigt att säga något än om hur många som tittat på konserterna i någon form. De första elva konserterna hade strax före jul haft drygt 495 000 visningar på Facebook. Utöver visningar på Facebook tillkommer visningar via Youtube och Instagram, samt de som skett direkt via Svenska kyrkans webbplats.
Först efter att den sista konserten sänts den 5 januari kommer man kunna göra en total sammanställning av hur många som tagit del av julkonserterna i alla olika kanaler, berättar Dag Tuvelius på kyrkokansliet i Uppsala.
Kalle Anka slog alla tittarrekord, men fler tittade också på både julbön och julotta på SVT i år. Julbönen från Åmåls kyrka på julaftonens eftermiddag sågs av 849 000 personer, jämfört med 633 000 förra året, och julottan från Åmål sågs av sammanlagt 186 000 personer, jämfört med 163 000 året innan.
Men allt var förstås inte digitalt. Även på plats i kyrkorna hittade många alternativa lösningar. I Nybro höll man öppet i alla pastoratets kyrkor ett par timmar på julafton, med möjlighet att tända ett gemenskapsljus för den som man i år var tvungen att avstå från att fira jul tillsammans med. Och många kom för att ta den chansen, berättar ungdomspräst Niklas Holmsten.
– Fler än jag trodde innan. Och de som kom utryckte att det fanns en tydlighet med kyrkobesöket. Vi har ju alltid ljusbärare, men nu hade ljuständningen ett bestämt syfte.
De röda ljusen ställdes upp på ett särskilt bord, och på ljuset kunde man skriva en hälsning till den man saknade. Varje kvart lästes julevangeliet, och Niklas Holmsten tror att många stannade några minuter extra för att höra det.
– Människor uttryckte en glädje och tacksamhet. Jag tror många som inte skulle gått in i kyrkan annars gjorde det nu när de kunde tända ljus för en bestämd person. Det låter enkelt, men när en idé är enkel är den ofta från Gud.