Maria Eklind får årets Lydiapris

Maria Eklind, årets Lydiapristagare, vid en legokrubba byggd av konfirmander. Foto: Camilla Nyberg

Maria Eklind, präst i Svenska kyrkan i Falun, har under nästan 15 år arbetat med anpassad konfirmation som särskilt riktar sig till funktionsvarierade ungdomar. Nu får hon Västerås stifts Lydiapris.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Maria Eklind, årets Lydiapristagare, vid en legokrubba byggd av konfirmander. Foto: Camilla Nyberg

 – Jag känner mig oerhört stolt över att få denna yttre bekräftelse på det arbete som jag och mina kollegor utför tillsammans i Falun, säger hon till Kyrkans Tidning.

Stora Kopparbergs församling i Falun började redan på 80-talet erbjuda särskolekonfirmationsgrupper för konfirmation i ett mindre sammanhang. På senaste tiden har församlingen vidgat verksamheten och kallar den i stället för anpassad konfirmation. Gruppen riktar sig till personer som har funktionsvariationer eller på grund av någon annan anledning har behov av att vara i en mindre grupp.

 – Våra ledord är tålamod, tydlighet och struktur. För att man ska känna igen sig i upplägget på träffarna så har vi en tydlig struktur. Vi ha en tydlig samling när man kommer och sedan jobbar vi med ett pass. Vi äter vi mellis, det brukar vara korv med bröd och frukt, och så avlutar vi med att gå till Stora Kopparbergs kyrka för att var med på veckomässan där.

Församlingen arbetar också en del med bildstöld, exempelvis i agendan för gudstjänsten.

 – För att fler ska kunna ta till sig av ordningen så förstärks den med bilder.

Efter konfirmationen kan ungdomarna fortsätta i en grupp som kallas ”Lärjungarna” och det är många som blir kvar där under lång tid, berättar Maria Eklind.

 – Den gruppen har funnit i tio år och det är lite olika hur många som går in i den. Just nu har vi 13 inskrivna lärjungar men några har varit med i tio år. Det är väldigt fint att vi får följa de här personerna från det att de är i gymnasieåldern och sedan tar studenten, flyttar hemifrån och börjar jobba eller gå någon utbildning.

Fakta: Om Lydiapriset

Lydiapriset delas ut varje år till en kvinna och präst som gör insatser för ungdomsverksamheten i Västerås stift.

Priset har fått sitt namn efter två Lydia: Lydia Wahlström, 1869-1954, historiker från Västerås stift som var djupt engagerad i den svenska kvinnorättsrörelsen och Lydia från Thyatira som enligt Apostlagärningarna i Bibeln var storföretagare och känd för sin envishet.