Martin har inventerat böcker i 224 kyrkor

Historikern Martin Kjellgren tycker det är extra spännande att hitta personliga anteckningar i gamla böcker. Foto: Åsa Rosenfall

Martin Kjellgren är historikern som haft ett annorlunda uppdrag under två år.

Han har gått igenom alla de böcker som gömt sig i olika skrymslen i 224 kyrkor i Linköpings stift.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Historikern Martin Kjellgren tycker det är extra spännande att hitta personliga anteckningar i gamla böcker. Foto: Åsa Rosenfall

Uppdraget var att inventera och kategorisera böckerna och bedöma deras kulturhistoriska värde.

– På kyrkvindar, i sakristior, i alla möjliga och omöjliga utrymmen finns det böcker som ingen haft koll på och ingen har tagit hand om. Det är gamla böcker som stuvats undan och glömts bort, berättar Martin Kjellgren.

– Jag har tittat på hur böckerna förvarats, stöld- och brandskydd samt bedömt tillgängliggörandet. Eftervärlden måste veta att böckerna finns, både forskare och allmänhet.

Arbetet har varit digert. Det har pågått i två år. Martin Kjellgren har gått igenom drygt 2,7 hyllkilometer böcker i totalt 224 kyrkor. Projektet har bekostats med kyrkoantikvarisk ersättning.

Martin Kjellgren följer en given uppdelning i tre kategorier.

– Till kategori ett räknas böcker som är kulturhistoriskt värdefulla och speciella, de ska bevaras och får inte avyttras. De räknas till de kyrkliga inventarierna.

– Till kategori två hör kulturhistoriskt intressanta böcker som inte är unika. Hit räknas till exempel Luthers lilla postilla och medicinska handböcker. De tillhörde 1700-talets standardbibliotek och måste fortsatt förvaras ordentligt.

– Och till kategori tre räknas moderna böcker som inte har något större kulturhistoriskt värde. Dem får man gallra ut.

Martin Kjellgren menar att det finns en del okunskap ute i församlingarna vad gäller gamla böcker. Annars skulle inte mängder av skrifter hamna uppe på tornvindar.

– Det finns en kunskapsbrist. Det tycks vara svårt att skilja mellan det som är värdefullt och det som man kan avyttra.

Under arbetets gång har Martin Kjellgren gjort vissa fynd. Om dem berättar han på sin blogg. Bland annat hittade han personliga anteckningar i en bok i Hults kyrka.

Boken hade skänkts av en präst på 1650-talet, och bland anteckningarna finns självbiografiska notiser där prästen berättar om sina gärningar, om sin skolgång i Linköping på 1590-talet och dåtida aktualiteter. Där stod bland annat att läsa om Stångebroslaget.

– Visst är jag lite luttrad, erkänner Martin Kjellgren, Men sådant är spännande, just dessa personliga anteckningar.

I vår gör Martin Kjellgren en uppföljning efter inventeringen. Han ska också skriva en praktisk handledning för hur man kan tänka kring och arbeta med historiska boksamlingar.

Fotnot. Martin Kjellgrens blogg heter Bibliotheca Rediviva