Martin Modéus ny ärkebiskop: ”Vi behöver ha fokus på det lokala”

Det blev, som de flesta förväntat sig, Linköpings biskop Martin Modéus som utsågs till Sveriges nästa ärkebiskop. Foto: Marcus Gustafsson

 Vid 14-tiden på onsdagen presenterades röstsiffrorna i ärkebiskopsvalets avgörande andra omgång. Den nya ärkebiskopen kommer att bli Martin Modéus.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Det blev, som de flesta förväntat sig, Linköpings biskop Martin Modéus som utsågs till Sveriges nästa ärkebiskop. Foto: Marcus Gustafsson

Martin Modéus fick 59 procent av rösterna. Johan Dalman fick 41 procent. 

Jag är tacksam och glad för stödet och ser fram emot att gå in i uppgiften, med Guds hjälp och tillsammans med goda kollegor och medarbetare. Nu kommer en tid för förberedelse, eftertanke och bön inför tillträdet, skrev Martin Modéus i ett pressmeddelande när resultatet blev känt. 

Han tas emot som ny ärkebiskop den 4 december. Ärkebiskop Antje Jackelén lägger ner staven i en tv-sänd gudstjänst i Uppsala domkyrka den 30 oktober. I mellanperioden tar andra biskopar hand om de flesta av ärkebiskopens uppgifter. Det handlar bland annat om rollen som ordförande i kyrkostyrelsen.

Martin Modéus höll en presskonferens i Linköping klockan 15.

Jag känner mig tacksam och hedrad över förtroendet. Och ärligt sagt rätt omtumlad. Jag har varit biskop i Linköping i elva år, ett oerhört meningsfullt arbete. Nu ser jag fram emot att få tjäna kyrkan i en ny roll, sade Martin Modéus och tilllade att han inte vill "sticka under stol med att det är en sorg att lämna Linköping". 

Nu kliver Martin Modéus in i bilden. Bilden är tagen vid den nyvalde ärkebiskopens presskonferens i Linköping. Foto: Marcus Gustafsson

Efter presskonferensen följde intervjuer och det var ett stort mediauppbåd som samlats på stiftskansliet i Linköping för att få intervjua den nya ärkebiskopen electus Martin Modèus.

Du har fått flest röster i alla valomgångar, hur tänkte du i morse när du vaknade, var du nervös?

–  Jag har medvetet valt att i den här processen ställa mig rätt blank inför resultatet, sade Martin Modéus till Kyrkans Tidning. 

Men nervös är nog rätt ord. Jag var ute i skogen. Satt på en sten och bad, fotograferade lite och tittade på fåglar.

Martin Modéus tillträder inte som ärkebiskop förrän i december. Men sina prioriteringar inför det nya uppdraget har han klara för sig: fokus ska vara på kyrkans lokala närvaro och arbetet i församlingarna måste kunna se olika ut.

En del har fått intrycket av att kyrkan är organisationsfixerad, det tycker inte jag, men vi behöver hjälpas åt att för ha fokus på det lokala perspektivet för det är där kyrkan får kött och blod. Det är där vi möter människor i glädje och sorg, samtalar och agerar diakonalt.

Vad blir din roll i att bygga dessa levande församlingar?

Den inte operativ, men jag tror att man kommer rätt lång med att i tal och handling påminna om det lokala. För det som benämns av kyrkans ledning framstår som viktigt.

Ärkebiskop Antje Jackelén har synts mycket i offentligheten, kommer du också vara en utåtriktad ärkebiskop?

Vi ska inte jämföra men jag har för avsikt att finnas i samhället och i samhällsdebatten. Ärkebiskopen har ett företrädarskap och ett ansvar som jag med glädje vill ta. På vilket sätt det görs bäst får jag fundera över.

Var drar du gränsen för vad du kommer uttala dig om?

Att kyrkan är politisk är något som andra säger om oss. Jag har en kompass som är: kyrkan ska tala när människans och skapelsens värde och värdighet är hotad.

Ibland kommer folk uppfatta oss som höger och ibland som vänster, det får vi leva med. Men uppdraget är att följa Jesus.

Kommer du vara en mer externt eller internt inriktad ärkebiskop?

Jag tror att man måste hitta en balans. En biskop behöver ha fötterna i myllan, men uppgiften kommer att vara i gränssnittet mellan samhälle och kyrka.

Efter elva år lämnar Martin Modéus i december Linköpings stift, ledsamt tycker han men ser också fram emot det nya uppdraget som ärkebiskop i Uppsala. Foto: Marcus Gustafsson. 

Hur ska du göra för att kyrkan ska fortsätta var relevant för gemene man när medlemstalet sjunker under 50 procent och ekonomin försvagas?

Just nu har vi lägre utträdessiffror än tidigare och de högsta inträdessifforna på hela 2000-talet, så det är ingen naturlag att folk går ur kyrkan. Det är en del av en samhällstrend att människor inte vill delta i organiserat föreningsliv.

Vi får inte bli trendkänsliga och anpassa vårt budskap för att det ska passa. Vi har vår uppgift: gudstjänst, undervisning, diakoni och mission. Det ska vi göra på ett relevant och lokalt sätt som engagerar.

Vad hoppas du lämna efter dig för kyrka efter din tid som ärkebiskop?

Jag tror inte man ska vara för upptagen av sitt eftermäle, då går man på fel signaler. Men jag hoppas att det ska vara en kyrka utifrån mitt valspråk: ”Vi är levande tillsammans med Kristus”. Vad det innebär i praktiken får vi se.

Hur känns det att lämna Linköping?

Ledsamt. Jag trivs väldigt bra här med de underbara människor jag arbetar med över hela stiftet och jag tycker mycket om staden. Men det ska bli roligt att vara i Uppsala också.

När valet var klart kom reaktionerna på sociala medier snabbt igång.

Antje Jackelén skriver på Twitter:

Stort och varmt grattis, ärkebiskop electus @biskopmartin till ett stort uppdrag som nu väntar på dig. Guds frid och välsignelse!

Biskop Fredrik Modéus var en av de fem slutliga kandidaterna i ärkebiskopsvalet. Han skriver på Facebook:  

Jag sänder mina lyckönskningar och förböner inför ett viktigt uppdrag till en biskopskollega. Och till min bror. 

Åke Bonnier, biskop i Skara, skriver:

Skara stift gratulerar biskop Martin Modéus och Svenska kyrkan. Må Guds rika välsignelse omsluta och leda +Martin i allt!

Mikael Mogren, biskop i Västerås, minns på Facebook hur han för 30 år sedan använde Martin Modéus material för konfirmandledare:

Det var första kontakten. Må Gud välsigna Martin och hans viktiga gärning.

Björn Wiman, DN:s kulturchef på Twitter beskriver Martin Modéus som "en mycket klok och sympatisk person": 

En av de få som lyckats förklara förklara för mig hur man i praktiken blir delaktig i kyrkan.

Fakta: Martin Modéus

Biskop i Linköpings stift (sedan 2011)

Tidigare tjänster: Prästvigd 1986 i Växjö.
1986-1988: Stiftsadjunkt, komminister i Byarums pastorat, Växjö stift
1988-1995: Distriktsledare, komminister i Tullinge-Tumba pastorat, Stockholms stift
1996: Författare, skrev boken Tradition och liv på uppdrag av Svenska kyrkan
1997-1999: Doktorand, Lunds universitet (disputerad 2005)
2000-2003: Komminister i Tullinge-Tumba pastorat (Ängskyrkan)
2003-2011: Stiftsadjunkt, enhetsledare i Stockholms stift, med ansvar för gudstjänstutveckling

Övrigt: Ledamot i Svenska kyrkans teologiska kommitté (2011-21). Ledamot i kyrkohandbokskommittén (2006-10). I ledningsgruppen för nationella projektet ”Glad, enkel, folklig mässmusik”. Ledamot i Riksförbundet Kyrkans Ungdoms förbundsstyrelse. Innan han blev vald till biskop i Linköping kom han fyra i biskopsvalet i Stockholms stift 2009.

Ålder: 60 år, född i Jönköping.

Examen: Teologie doktor i Gamla Testamentets exegetik (Lund). Doktorsavhandling: ”Sacrifice and Symbol: Biblical Shelamim in a Ritual Perspective”.

Valspråk: Levande tillsammans med Kristus

Resultat i nomineringsvalet: 1:a med 29,25 procent.

Källor: Svenskakyrkan.se, Wikipedia