Uppdaterad
"Händelsen skapar frågetecken kring vårt samarbete", skriver generaldirektör Mikael Ribbenvik i det brev som Kyrkans Tidning har tagit del av och som Sydsvenska dagbladet var först med att berätta om.
Men svaret till myndigheten har dröjt eftersom Antje Jackelén har varit på resa efter ett besök i Köpenhamn i fredags, uppger ärkebiskopens pressekreterare Daniel Bramsell till tidningen.
”Vi har bekräftat till Migrationsverket att jag har tagit emot brevet och att ett svar är planerat under denna vecka”, skriver Antje Jackelén i en mejlkommentar till Kyrkans Tidning.
Fritagningen av flyktingen misstänks ha skett den 23 februari, enligt Mikael Ribbenviks brev.
Två kvinnor – varav en är präst - ska ha kommit till som besökare till Migrationsverkets förvar i Gävle. Migrationsverket misstänker att kvinnorna ska ha smugglat ut mannen i en stor väska.
De båda kvinnorna var väl kända av förvaret och ska ha kommit på återkommande besök.
Mannen som ska ha smugglats ut är 20 år och var inlåst för en kommande utvisning.
De ska då ha tagit med sig en stor väska med hjul. Anledningen som gavs till personalen var att prästen skulle genomföra ett vuxendop.
"Om det finns en skälig misstanke om att ett besök innebär ökad risk för rymning, så kan beslut fattas om att övervaka besöket. Men här fanns inga sådana tecken", står det i brevet.
Senare gick mannen inte att hittas, liksom den ena kvinnan och den stora väskan. Endast prästen satt kvar tillsammans med utrustningen.
Efter händelsen skrev Ribbenvik alltså brevet till Jackelén där han ställer frågor kring Svenska kyrkans verksamhet på förvaren i landet.
"Att en av kyrkans präster skulle föra personalen bakom ljuset och främja en flykt föresvävade nog ingen, särskilt inte under förevändningen att genomföra en helig ritual som hör till kyrkans sakrament", skriver Ribbenvik i brevet, enligt Sydsvenskan.
Migrationsverkets presstjänst uppger till Kyrkans Tidning att polis alltid tillkallas när en person avviker från förvar, men kan i övrigt inte kommentera polisens arbete i det aktuella fallet.
"En polisutredning pågår nu om det som hänt. Om misstankarna stämmer så talar det för en välplanerad aktion som sannolikt bottnar i en samvetsövertygelse och en vilja att göra något gott", skriver Migrationsverkets generaldirektör.
En församling på annan ort än Gävle skriver att en av deras präster pekats ut som medverkande till avvikelsen från förvaret.
Den församlingens kyrkoherde sade efter nyheten om fritagningen till Gefle Dagblad:
– Det är ett lagbrott, sedan kan man ha en viss förståelse. Men visar det sig att det är främjande av flykt så är det ett brott mot lagen och det kan vi aldrig stå bakom. Där är vi i dag och förhoppningsvis borde bilden klarna.
Kyrkans Tidning har talat med en präst i församlingen som har besökt förvaret vid flera tillfällen under våren. Hon berättar att hon gjort det som engagerad för flyktingar.
– Jag är inte delgiven misstanke om någonting.
Hon vill inte kommentera om hon var på plats i förvaret vid det givna datumet, eller om hon har haft med sig en resväska under besöken.
– Då har vi firat nattvard, det är det vi gör och det är det är min uppgift, säger hon och vill inte lämna några ytterligare kommentarer.