Snart har brevlådan för psalmförslag till revideringen av psalmboken varit öppen i ett år och över 3 000 förslag har skickats in. En av de som har nyttjat brevlådan är musikern Mikael Wiehe.
– Jag tänkte jag att jag kanske kan skicka in några texter och se om de kan platsa i gänget, säger Mikael Wiehe.
I dag finns två verk av Mikael Wiehe i Psalmer i 2000-talet, ett tillägg till psalmboken som kom ut 2006. Mikael Wiehe skrev sina första psalmer år 2003 under en resa till Italien, dit han var bjuden av dåvarande ärkebiskopen KG Hammar.
– KG Hammar bjöd in lite olika människor från olika sfärer i livet och uppmanade dem att skriva en psalm. Det hade jag inte gjort då, så det tyckte jag var jättespännande, säger Mikael Wiehe.
Många sånger skrivna till bortgånga vänner
Det resulterade i psalm 882 “Kärleken som aldrig svek”. Den bygger på Selma Lagerlöfs Kejsarn av Portugallien, som i sin tur är inspirerad av liknelsen om den förlorade sonen.
I Psalmer i 2000-talet finns också Wiehes låt Utan dej. Det är en av de förslag han har skickat in till den nya psalmboken. De inskickade förslagen spänner sig över stora delar av karriären. Från Fågel Fenix, som gavs ut första gången 1983, till Du finns kvar från 2004. I alla sångerna finns ett släktskap med kyrka och tro, säger Mikael Wiehe och hos flera av dem finns ett gemensamt tema.
– Jag har upptäckt genom åren att jag har skrivit en hel del sånger till nära vänner som jag har haft och som har dött, säger Mikael Wiehe.
Vill tänka nytt kring psalmens muslikaliska uttryck
Psalm 249 Blott en dag har alla element som Mikael Wiehe menar att en psalm ska ha; en enkel melodi som kan sjungas av många samtidigt och som kan vara till hjälp, tröst eller glädje när den sjungs. De egna förslagen uppfyller inte samma musikaliska krav.
– Kanske man kan ha psalmer i psalmboken som inte låter som de som redan finns där, utan kanske gör lite utflykter i att det kommer ett extra tema eller att det byter tonart någonstans mitt i låten, säger han.