Miljardförlust för kyrkans investeringar

Johan Barkfeldt

Johan Barkfeldt, finanschef på kyrkokansliet, är missnöjd med förra årets avkastningsresultat, men ser ändå positivt på möjligheten att nå nationell nivåns långsiktiga mål. Foto: Magnus Aronson/Ikon, Henrik Montgomery/TT

Det blev ett kraftigt negativt resultat för Svenska kyrkans kapitalförvaltning år 2022. En svag aktiemarknad ledde till ett resultat på minus en miljard kronor.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Johan Barkfeldt

Johan Barkfeldt, finanschef på kyrkokansliet, är missnöjd med förra årets avkastningsresultat, men ser ändå positivt på möjligheten att nå nationell nivåns långsiktiga mål. Foto: Magnus Aronson/Ikon, Henrik Montgomery/TT

Resultatet för Svenska kyrkans nationella nivås kapitalförvaltning blev år 2022 minus 1 095 miljoner kronor. Det är en stor skillnad mot föregående år, då kapitalförvaltningens resultat slog rekord och blev 1 960 miljoner kronor. 

– 2022 har präglats av kriget i Ukraina och den humanitära krisen som kommit i krigets spår. Ekonomiskt bromsade återhämtningen som inleddes under 2021 upp och inflationen tog fart. Ränteplaceringarna tappade i värde i och med de stigande räntorna. Samtidigt hade vi en nedgång på aktiemarknaden, säger Johan Barkfeldt, finanschef på kyrkokansliet. 

Av nationell nivås placeringar är det framförallt aktier och ränteplaceringar som har haft ett svagt år. 

– Vi är vana vid stora slag på aktiemarknaden, men det som stack ut under året var att ränteplaceringarna gick historiskt svagt. Vi brukar i vanliga fall ha en viss stabilitet på dem, men inte under 2022, säger Johan Barkfeldt. 

Bra år för fastigheter

Fastigheter och alternativa placeringar gick bättre under 2022 och de hade positiv avkastning. Johan Barkfeldt berättar att nationell nivå under de senaste tio åren successivt har har byggt upp kapitalförvaltningen så att strax under 25 procent av kapitalet nu består av investeringar i fastigheter och alternativa placeringar. 

Det långsiktiga målet för nationell nivå, beslutat av kyrkostyrelsen, är att under en rullande tioårsperiod ha en årlig avkastning på tre procent, plus inflation. 

avkastning

Under åtta av de tio senaste åren har den faktiska avkastningen på Svenska kyrkans kapital varit bättre än de index som förvaltningen jämför sig med. Men 2022 var avkastningen sämre och värdet på kyrkans kapital sjönk, främst för att kyrkans aktieinnehav minskade. Foto: Henrik Montgomery/TT

– För att kunna nå det här höga avkastningsmålet behöver vi ha risktillgångar, vi behöver ha investeringar i aktier, i fastigheter, i alternativa placeringar och också i ränteplaceringar. Så vi har en bra fördelning på kapitalförvaltningen och vi vill att olika tillgångsslag ska leverera avkastning i lite olika miljöer.

Resultatet låg under jämförelseindex

Resultatet på minus 1 095 miljoner kronor motsvarar en avkastning på minus 9,5 procent. Jämförelseindex för året låg på  minus 4,9 procent. 

– Isolerat 2022 är vi inte alls nöjda med den negativa avkastningen. Flera korta perioder blir till slut en lång period, så vi är vaksamma på det här förstås, säger Johan Barkfeldt. 

Får ett sånt här stort tapp några direkta konsekvenser på Svenska kyrkans verksamhet? 

– Kortsiktigt får det inga konsekvenser, i och med att vi har haft en tioårig svit med positiv årlig avkastning innan. Men om vi får flera sådana perioder är det klart att det blir en utmaning. För även om kyrkoavgiften är den stora intäkten, är nationell nivås kapitalbuffert väldigt viktig. 

Sett över tid har nationell nivås kapitalförvaltning gått bra. De senaste tio åren har resultatet legat lågt över målet på 3 procent, med en genomsnittlig avkastning på 8,5 procent per år. 

Över halva 2023 har nu gått. Vad är prognosen för i år? 

– Det ser ganska bra ut så här långt, men vi har ingen spåkula för resten av året. Vi har vårt långsiktiga mål och enskilda år kommer att skilja kraftigt från målet, men över tid är vår ambition att nå det och gärna slå det, säger Johan Barkfeldt. 

Fakta: Nationella nivåns egna kapital

  • Kyrkans enda gemensamma kapital. Används till strategiska insatser för hela kyrkan, utjämningssystemet och kyrkounderhållsbidraget.
  • Långsiktigt avkastningsmål: tre procent per år, plus inflationen.
  • Målvärdet räknas årligen upp med hänsyn till konsumentprisindex.
  • I slutet av 2022 var målvärdet 11 234 miljoner kronor, men kapitalet var 10 155 miljoner.
Källa: Årsredovisning för Svenska kyrkans nationella nivå 2022