– För att kunna nå det här höga avkastningsmålet behöver vi ha risktillgångar, vi behöver ha investeringar i aktier, i fastigheter, i alternativa placeringar och också i ränteplaceringar. Så vi har en bra fördelning på kapitalförvaltningen och vi vill att olika tillgångsslag ska leverera avkastning i lite olika miljöer.
Resultatet låg under jämförelseindex
Resultatet på minus 1 095 miljoner kronor motsvarar en avkastning på minus 9,5 procent. Jämförelseindex för året låg på minus 4,9 procent.
– Isolerat 2022 är vi inte alls nöjda med den negativa avkastningen. Flera korta perioder blir till slut en lång period, så vi är vaksamma på det här förstås, säger Johan Barkfeldt.
Får ett sånt här stort tapp några direkta konsekvenser på Svenska kyrkans verksamhet?
– Kortsiktigt får det inga konsekvenser, i och med att vi har haft en tioårig svit med positiv årlig avkastning innan. Men om vi får flera sådana perioder är det klart att det blir en utmaning. För även om kyrkoavgiften är den stora intäkten, är nationell nivås kapitalbuffert väldigt viktig.
Sett över tid har nationell nivås kapitalförvaltning gått bra. De senaste tio åren har resultatet legat lågt över målet på 3 procent, med en genomsnittlig avkastning på 8,5 procent per år.
Över halva 2023 har nu gått. Vad är prognosen för i år?
– Det ser ganska bra ut så här långt, men vi har ingen spåkula för resten av året. Vi har vårt långsiktiga mål och enskilda år kommer att skilja kraftigt från målet, men över tid är vår ambition att nå det och gärna slå det, säger Johan Barkfeldt.