Miljöpris till Mölndals kyrkogårdar

Med tydliga informationsskyltar förklaras miljöarbetet på Mölndals kyrkogårdar. Foto: Martina Skånberg

Biologisk mångfald och ett cirkulärt tänk som passar på en kyrkogård. Det är en del av motiveringen när Mölndals kyrkogårdsförvaltning belönas med Mölndals stads miljöpris.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Med tydliga informationsskyltar förklaras miljöarbetet på Mölndals kyrkogårdar. Foto: Martina Skånberg

Mölndals miljöpris är ett hederspris som delas ut av miljönämnden i Mölndal till ett projekt som utmärkt sig under året. Kyrkogårdsförvaltningen var en av 13 nomineringar. Kyrkogårdschef Marie Fischer berättar att priset var en total överraskning.

– Jag blev otroligt glad, men jätteförvånad. Det var nästan så jag trodde mailet var skräppost först.

I Mölndal jobbar 38 anställda, inklusive säsongsanställda, på fyra kyrkogårdar av olika storlek och ålder. Arbetet med att tänka miljösmart har intensifierats de senaste åren.

– Vi har försökt tänka på det mesta när vi hittat på många olika sätt att främja smådjurslivet och göra det bättre för små baggar, bin och fjärilar.

Murkna stammar får ligga kvar och insektshotell har satts upp för att främja den biologiska mångfalden. På kyrkogårdarna finns också bikupor och fågelholkar. Trots en del ovanliga grepp har Mölndalsborna varit väldigt positiva.

– Information är jätteviktigt. VI har jättefina informationsskyltar som ser proffsiga ut. Då förstår besökarna att det inte bara är en murken stubbe eller en ”skräphög” som ligger där, utan att det är ett insektshotell eller en fjärilsplats, säger Marie Fischer.

”I det stora är det livets cirkularitet som nu är så tydligt manifesterat genom hur man nu arbetar miljöorienterat med sina kyrkogårdar”, skriver miljönämnden i sin motivering. Marie Fischer hoppas att priset ska inspirera alla som arbetar på kyrkogårdarna att komma med ännu fler idéer.

– Det går att göra mycket både enkelt och billigt. Vi köpte till exempel solrosfrö och sådde, och det blev oerhört uppskattat när de stod där och lyste gult. Plus att vi hade gratis fågelfrö till vintern sedan!

Prisutdelningen kommer ske vid ett senare tillfälle.

Kyrkogårds- och fastighetschef Marie Fischer. Foto Carina Etander Rimborg