Mindre motstånd mot skolavslutningar i kyrkan

Andelen skolavslutningar som firas i kyrkan minskar något, visar Kyrkans Tidnings enkät. Samtidigt debatteras skolavslutningarna mindre än tidigare. Foto: Mikael M. Johansson

Andelen skolor som har skolavslutning i kyrkan har minskat något, men förändringen är liten, visar Kyrkans Tidnings stora enkät bland rektorer. Däremot har ifrågasättandet av avslutningarna minskat kraftigt.

2015 och 2013 hölls drygt varannan skolavslutning i kyrkan. Nu svarar nära 47 procent av rektorerna i enkäten att de har avslutningen i kyrkan, 53 procent har det inte.

– Traditionen att hålla skolavslutning i kyrkan är fortsatt stark, säger Viktor Aldrin, docent vid Högskolan i Borås. Han gjorde läsåret 2016–2017 en egen undersökning av hur landets grundskolor håller skolavslutningar.

I hans undersökning svarade 51 procent av skolorna att de då hade sin skolavslutning i skolan, 35 procent i kyrkan och 13 procent på annat håll som i sporthallar.

– Över tid är det en nedåtgående trend för skolavslutningar i kyrkan, säger Viktor Aldrin.

Detsamma gäller andelen skolavslutningar som leds av en präst eller diakon. Det absolut vanligaste är att skolavslutningen leds av rektor.

– Men det finns också exempel på att präster kallas in till skolan för att leda skolavslutningen. En bra präst i det sammanhanget är en präst som inte upplevs som präst, enligt skolorna.

I Kyrkans Tidnings enkät svarar en majoritet, åtta av tio, av rektorerna att de tror att skolavslutningarna kommer att finnas kvar i kyrkan om fem år. 2013 var bedömningen densamma, 2015 var siffran något högre. Flera rektorer skriver i sina kommentarer att det är en sedvänja att skolavslutningen hålls i kyrkan och att man därför fortsätter att hålla den där.

”Av tradition håller vi alltid examen i vår fina kyrka, det är sommar det,” skriver till exempel rektorn på Grevåkerskolan i Strömsund.

En annan orsak till att skolavslutningarna hålls i kyrkan är att skolan saknar tillräckligt stor lokal för att samla alla elever, svarar många rektorer.

– Nästan ingen vill förbjuda skolavslutningar i kyrkan, det visar SOM-institutets undersökningar, säger Viktor Aldrin.

Andra enkätundersökningar pekar på att andelen församlingar som håller skolavslutningar i kyrkan ökar.

– Men det kan bero på alla församlingssammanläggningar som skett efter år 2000, säger han.

Trots att stödet för skolavslutningarna i kyrkan ser ut att vara fortsatt starkt kan frågan bli svår för enskilda rektorer:

– Många av oss skolledare och medarbetare inom skolan vill hålla kvar vid att ceremonier, till exempel skolavslutning, är i kyrkan, men det ifrågasätts varje år av vårdnadshavare. Det krävs energi och styrka att stå emot deras påtryckningar, skriver Malena Richardson, rektor på Växjö Montessoriskola.

– En fråga som också uppkommer på grund av vårdnadshavares reaktioner är om vi får ha luciatåg, får vi i juletid haadventsljusstakar och krubba på skolan, får vi sjunga ”Gläns över strand” i skolan? skriver hon

 Men ifrågasättandet av skolavslutningar i kyrkan ser ut att ha minskat. 2013 sa en majoritet av rektorerna, 60 procent att diskussionen pågick. I år svarar var fjärde att skolavslutningarna diskuteras. 2013 diskuterades de – förutom i skola – bland föräldrar och i de lokala medierna. Nu förs diskussionen främst i skolorna, visar undersökningen.

– Debatten om skolavslutningarna har stagnerat de senaste åren och man kan nästan säga att den blivit färdig. Däremot är religionens plats i skolan allt mer aktuell, men nu talas det om konfessionella skolor och om innehållet i religionsundervisningen, säger Viktor Aldrin.

Fakta: Kyrkans Tidnings skolavslutningsenkät

Enkäten skickades ut till alla de rektorer i grundskolan som finns i Skolverkets register, över 4 900. Drygt 1 100 – 23 procent – av rektorerna har svarat.

2015 svarade 25 procent av 3 400, 2013 34 procent av ett urval på knappt 2 200 rektorer.

Prenumerera på Nyhetsbrev

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.

8

Lediga jobb

LEDIGA JOBB

Stockholms stift
Göteborgs stift
Västerås stift
Uppsala stift
Göteborgs stift
Stockholms stift