Folkhälsomyndigheten har i dag antagit nya riktlinjer som ska begränsa smittspridningen ytterligare. Kyrkor och församlingar påverkas genom att de nya riktlinjerna starkt avråder från alla större möten och samlingar, såsom fester, begravningar, dop, kalas och bröllop.
Riktlinjerna presenterades på en presskonferens där socialminister Lena Hallengren (S) inskärpte situationens allvar. Hon vädjade till svenskarna att avstå från alla resor i påsk, och vände sig direkt till Sveriges troende:
– Till alla Sveriges troende: Jag vet att några av de största religiösa högtiderna i flera av våra stora religioner nu står i antågande. Påsken, ramadan är båda runt hörnet. Ni kommer inte att kunna fira som vanligt.
I fredags förbjöd regeringen allmänna sammankomster på fler än 50 personer och aviserade att förbudet skulle kompletteras med nya riktlinjer från Folkhälsomyndigheten. Riktlinjerna i form av så kallade föreskrifter och allmänna råd kom på onsdagen och handlar om hur alla och en var kan och ska agera för att förhindra smittspridning.
Kyrkor berörs dels som arbetsgivare, dels som arrangör av offentliga arrangemang.
– Organisationer, såsom föreningar och religiösa samfund, har skyldighet att säkerställa att de vidtar lämpliga åtgärder för att undvika smittspridning, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.
Konkret kan det, som framgår av myndighetens pressmeddelande, handla om att sätta upp information, markera avstånd på golvet, möblera om, styra om till digitala möten, ge möjlighet till god hygien och undvika trånga lokaler.
För arbetsplatser handlar det om att se till att personal håller avstånd till varandra, tvättar händerna, arbetar hemifrån, undviker onödiga resor och anpassar sina arbetstider för att undvika rusningstrafiken.
När det gäller föreningslivet uppmanar Folkhälsomyndigheten att skjuta upp årsmöten och föreningsstämmor eller genomföra möten digitalt. Detsamma gäller även andra möten.
På kyrkokansliet betonar man att stift och församlingar hanterar de nya riktlinjerna utifrån sitt självbestämmande. I Strängnäs stift uppmanar biskopen sina församlingar att vara kreativa och samtidigt ansvarstagande.
– Församlingarna ska känna frimodighet i det här. De ska tänka gudstjänst och de ska tänka annorlunda. De ska vara frimodiga och ansvarsfulla på samma gång, säger biskop Johan Dalman.
Folkhälsomyndighetens nya riktlinjer riktar sig till alla och envar i det svenska samhället, men innehåller dessutom specifika råd till exempelvis arbetsplatser, kollektivtrafik, smittade personer eller personer över 70 år.
Biskop Johan Dalman har tagit fram en Agenda för påskfirande hemma. ”Fira påsk – där du är” heter den och vänder sig till alla som inte får eller vill gå ut med anledning av smittorisken.
Materialet innehåller en enklare gudstjänstordning som är tänkt att användas i hemmet, för var och en av påskdagarna. ”Invänta tiden för gudstjänsten i din församling. På slaget: Tänd ett ljus – det blir vår klockringning”, inleds gudstjänsten.
– Vi skapar en rit och det blir någonting där man är mer aktiv själv än vid exempelvis tv- eller radiogudstjänsten.
Nu är tanken att församlingarna ska skicka ut agendan till sina äldre medlemmar eller ännu mer brett. De som vill kan göra egna liknande gudstjänstordningar utifrån egna tankar eller Johan Dalmans förlaga.
– Det blir också ett sätt för församlingen att säga att du är saknad och efterlängtad och vi vill att du ska känna gemenskap med oss i påsk, säger Johan Dalman.
Biskop Åke Bonnier i Skara stift poängterar att gudstjänstliv inte ska jämföras med annan föreningsverksamhet.
– Men man ska ändå förstå intentionen med Folkhälsomyndighetens nya riktlinjer och ha pastoral klokhet, säger han.
Även Åke Bonnier betonar den lokala självständigheten.
– Det viktigaste är man tänker utifrån sitt lokala sammanhang. Det ser olika ut i de olika pastoraten vad man har för möjligheter och vilken sorts gudstjänster man kan fira.
Under torsdagen kommer kyrkoherdarna i Skara stift att få ett brev med tankar inför stilla veckans och påskens firanden med anledning av de uppdaterade riktlinjerna.
– Det viktiga är att man tänker utanför boxen. Det är viktigt att påskbudskapet når ut i bygderna. Det kan vara gudstjänster som spelas in och streamas eller vandringsgudstjänster – påskens klockor ska ljuda, säger Åke Bonnier.
De nya föreskrifterna gäller från och med i dag den 1 april till och med den 31 december 2020.