Tsunamins offer hedrades i Uppsala domkyrka

Kungaparet inledde ljuständningen i Uppsala domkyrka. Foto: Magnus Aronson/Ikon

"Det är förunderligt hur närvarande också den frånvarande kan vara", sa ärkebiskop Martin Modéus i sin predikan under annandagens nationella minnesgudstjänst 20 år efter tsunamin.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Kungaparet inledde ljuständningen i Uppsala domkyrka. Foto: Magnus Aronson/Ikon

- Våra mänskliga liv är vävar av relationer; det är så vi håller varandra uppe och samman. Dyrbara vävar av ömsesidighet och beroende, så ömtåliga och sårbara. När människor försvinner rivs väven sönder, fortsatte ärkebiskopen. 

- Men det är inte bara så. Vi hör fortfarande ihop, och vi tar fortfarande emot ur minnets skatter. Vi bär fortfarande varandra med oss i våra hjärtan och minnen, i våra reflexer och referensramar. En människa är både borta och samtidigt inte.

Kungaparets initiativ

Det var på kungaparets initiativ som den nationella minnesgudstjänsten i Uppsala domkyrka hölls. På annandagen var det 20 år sedan tsunamin i Sydostasien där 220 000 människor omkom, bland dem 543 svenskar. Många skadades och många fick sina liv förändrade för alltid när deras anhöriga aldrig kom hem. Som ärkebiskopen konstaterade är tsunamikatastrofen en av Sveriges årsringar, fylld av sorg. 

Ärkebiskop Martin Modéus ledde gudstjänsten i Uppsala domkyrka. Foto: Magnus Aronson/Ikon

Bättre beredskap

Flera av de medverkande återkom till hur viktigt det är att samlas och dela tyngden av årsdagen. Statsminister Ulf Kristersson tackade kungaparet för hur de uppmärksammat dagen under åren som gått.

-Det är viktigt att vi som land får dela en stund av gemenskap och eftertanke, sade han och fortsatte:

-På oss beslutsfattare vilar ett alldeles särskilt ansvar. Vi har en plikt att förebygga kriser och katastrofer, men också en plikt att rusta vår samhälle för att ändå kunna möta dem. Den beredskapen är bättre i dag, än den var på annandagen 2004. Men vi är inte klara, arbetet fortsätter varje dag.

"Så länge vi minns dem vi miste, så är de med oss, bevarade i ljust minne", sade statsminister Ulf Kristersson. Foto: TT

Talmannen Andreas Norlén snuddade vid samma tema:

-Tiden läker inte alla sår, men kanske har minnenas lyskraft gradvis lindrat sorgens akuta smärta. Kanske har förnyad tillit byggts på  de många lärdomar vårt samhälle dragit.

Bland särskilt inbjudna gäster till minnesgudstjänsten fanns diplomater från Thailand, Sri Lanka och Indonesien, politiker som Göran Persson, statsminister 2004, samt ekumeniska gäster som kardinal Anders Arborelius, ärkebiskop Benyamin Atas och Sofia Camnerin, Sveriges kristna råd. 

Talmannen Andreas Norlén citerade biskop Martin Lönnebo i sitt tal: ”Om man ser ett barn flyta bort med vågen och försvinna i vattnet, så bör även en kyrkans man eller kvinna tiga. Det finns ju inga ord för sådant.” Foto: TT

Ärkebiskop Martin Modéus citerade i sin predikan Paulus (Romarbrevet 8:38-39) och fortsatte:

- Uttryckt med enklare ord säger Paulus: Någon tar emot mig, hur djupt jag än faller. Många gånger har jag suttit med människor som frågat: hur kan du tro på Gud när världen ser ut som den gör. Mer än en gång har jag ställt samma fråga.

- Men den fråga som gått som en röd tråd genom världshistorien, har långt ifrån alltid varit: Finns du, Gud? Minst lika ofta har frågorna ställts: var är du, Gud, och: var var du, Gud?

- Frågorna är större än svaren, och här får det vara så. Gud tål både våra frågor och våra anklagelser, men mänsklighetens långsiktigt beprövade erfarenhet tycks vara att hur djupt vi än faller så finns det någon som tar emot.

Thailands ambassadör Arunrung Phothong Humphreys och Indonesiens ambassadör Kamapradipta Isnomo tänder ljus under minnesgudstjänsten. Foto: TT

Under gudstjänsten medverkade Uppsala katedralsångare med solisten Emma Hedlundh och Ulric Andersson som dirigent. Olle Persson var sångsolist och Robert Bennesh organist. Bland psalmerna fanns Ylva Eggehorns och Lars Mobergs psalm 256, Var inte rädd, som kommit att förknippas starkt med sorgearbetet efter tsunamikatastrofen. 

Gudstjänsten direktsändes i SVT och kan ses i efterhand HÄR. 

Det var fullsatt i Uppsala domkyrka under minnesgudstjänsten. Foto: TT