UPPDATERAD
Det är Sundsvalls arbetarkommun som lagt fram en motion till Socialdemokraternas partikongress som tar upp frågan om biskopars anställningsförhållande, vilket tidningen Dagen var först med att berätta.
Motionären beskriver förra höstens händelser i Härnösand där stiftsstyrelsens försökte säga upp biskop Eva Nordung Byström. Överklagandenämnden rev upp stiftsstyrelsens beslut med argumentet att det stred mot grunderna i kyrkoordningen. Enligt nämnden innebär biskopsuppdragets särart att en biskop inte kan sägas upp om Svenska kyrkans ansvarsnämnd för biskopar inte först har förklarat biskopen obehörig att utöva kyrkans vigningstjänst.
Motionärerna skriver att det är ”orimligt att det finns verksamheter som finansieras via skatt som inte omfattas av de svenska lagarna”. De föreslår att Socialdemokraterna ska verka för förändringar i lagstiftningen som gör att kyrkoordningen inte har företräde framför lagen. Motionärerna vill också se att S-ledamöterna i kyrkomötet driver på för regleringar som gör att ”normal arbetsrättslig lagstiftning ska gälla även anställda inom Svenska kyrkan”.
Socialdemokraternas partikongress hålls i Göteborg den 3-7 november. Partistyrelsen har föreslagit att motionen ska avslås. Styrelsen skriver att den delar uppfattningen att det är viktigt att få klarhet i kyrkoordningens relation till arbetsrätten, men att det i detta fall ”lämpar sig bäst att arbetsmarknadens parter kommer överens om hur frågan bör lösas”.
Biskop Eva Nordung Byström tycker att motionen är upprörande och visar på en okunskap om kyrkans organisation och den dubbla ansvarslinjen.
– De demokratiskt folkvalda å ena sidan och ämbetet å andra sidan ska samverka och den ena linjen ska inte stå över den andra. Dessutom är biskoparna också ett valt organ, och ett förtroendevalt organ kan inte ensamt säga upp ett annat förtroendevalt organ.
Hon säger också att biskoparna redan i dag omfattas av arbetsrätten genom kyrkans avtal.
– Lagen om anställningsskydd gäller också biskoparna. Ska man säga upp en biskop måste man följa arbetsrätten och enligt kyrkans eget interna regelverks ska det också prövas av biskoparnas ansvarsnämnd, men det ena utesluter inte det andra.
– Stiftsstyrelsen äger inte frågan ensam. Stiftsstyrelsen är bara i teknisk mening arbetsgivare åt biskopen, men äger inte ensidigt biskopens uppdrag. Det är det kyrkan som gör.
Motionärerna menar att ditt ärende har visat att stiftsstyrelserna som arbetsgivare blir ”gisslan hos överklagandenämnden”. Vad innebär det för kyrkan att politiker vill driva på regleringar som påverkar biskopens anställning?
– När jag ser det här tänker jag att här finns det förstorendevalda i de sekulära politiska organisationerna som inte har läst på och inte kan kyrkans organisation.