Motståndet satte stopp för sammanläggningarna

”Svenska kyrkan står inför utmaningar som kräver ökad samverkan och prestigelöshet. Det får stiftsstyrelsen jobba vidare med på andra sätt de närmaste åren”, säger Daniel Larson, efter beslutet att stoppa sammanläggningarna.
Daniel Larsson (S)

Processen med att lägga samman församlingar till storpastorat i Stockholms innerstad har stoppats. Det har nomineringsgrupperna i stiftsstyrelsens arbetsutskott beslutat.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
”Svenska kyrkan står inför utmaningar som kräver ökad samverkan och prestigelöshet. Det får stiftsstyrelsen jobba vidare med på andra sätt de närmaste åren”, säger Daniel Larson, efter beslutet att stoppa sammanläggningarna.
Daniel Larsson (S)

– Det är nedslående men inte oväntat, jag kan i viss mån förstå att arbetsutskottet backar när motståndet är så kompakt, säger Åke Nordström, kyrkoherde i Gustav Vasa församling.

– Jag är mycket glad över beskedet, säger Hans von Schreeb, kyrkofullmäktiges ordförande i S:t Johannes församling.

Planerna att bilda två nya pastorat i Stockholms innerstad har kritiserats kraftigt på sina håll, både vad gäller själva processen och slutmålet.

Senast den 1 januari 2022 skulle Domkyrkoförsamlingen gå samman med Maria Magdalena på Södermalm och på Norrmalm skulle Adolf Fredrik, S:t Johannes och Gustav Vasa läggas samman.

– När en majoritet av kyrkoråd och kyrkoherdar i de församlingar som skulle beröras är så uttalat negativa till nya samarbetsformer är pastoratsbildandet dömt att misslyckas, för det är ju lokalt som utvecklingsarbetet ska drivas, säger Daniel Larson, stiftsstyrelsens förste vice ordförande (S) i ett uttalande sedan arbetsutskottet i stiftsstyrelsen med S, C och FISK samt POSK och BA sammanträtt.or.

Daniel Larsson (S)

När nuvarande stiftsstyrelsen tillträdde 2017 beslutades om omtag i strukturfrågorna. Då omvärderades den tidigare stiftsstyrelsens beslutade planer på en storförsamling eller ett pastorat av hela Norrmalm plus Stockholms domkyrkoförsamling.

– En särskild indelningskommitté fick uppdraget att skissa på alternativa lösningar som kunde skapa enighet och entusiasm i innerstadsförsamlingarna. På de fyra samrådsmöten som genomfördes blev det tyvärr tydligt att den förändringsvilja som krävs för ett framgångsrikt genomförande i stort sett saknas, säger Daniel Larson.

De stora nomineringsgruppernas överenskommelse innebär att arbetsutskottet inte lägger fram förslag till stiftsstyrelsen om pastoratsbildningar i Stockholms innerstad under resten av denna mandatperiod. Men stödet till församlingarnas arbete med att stärka Svenska kyrkans lokala verksamhet fortsätter.

När en majoritet i de församlingar som skulle beröras är så uttalat negativa till nya samarbetsformer är pastoratsbildandet dömt att misslyckas. Daniel Larson, stiftsstyrelsens förste vice ordförande (S)

Enligt Anders Jörle, ordförande i Adolf Fredriks kyrkoråd, har det i hans församling funnits förespråkare både för och emot ett pastorat.

– Processen har dock inte varit så lyckad, en hel del krut och kulor har spillts. Det är klokt med ett ordentligt omtag när både biskopen och förste vice ordföranden i stiftsstyrelsen är nya. Förändringsviljan ska komma under-
ifrån. Man får vända på det hela: ”Hur ska ni församlingar klara er i framtiden?” Den frågan tror jag utlöser en stor positiv kreativitet.

– Det har kommit nya kyrkoherdar och en ny generation av kyrkopolitiskt aktiva med en stor kompetens inom frågor som är centrala för kyrkan, bland annat ekonomi. Det kommer att betyda mycket för att lösa dessa fråg

Fakta: Stockholms innerstad

Stockholms domkyrkoförsamling: 3 066 medlemmar

Adolf Fredrik: 4 386,

S:t Johannes: 6 235

Gustav Vasa: 8 112

S:t Matteus: 16 310

Maria Magdalena: 9 945

Högalid: 16 687

Katarina: 18 349

Sofia: 20 167

Inför sammanläggningarna satte stiftet först upp målet att en församling ska ha 15 000 medlemmar, sedan sänktes det till 10 000.

Källa: Matrikel 2019, Verbum.