Det blir allt vanligare att inspelad musik används vid vigslar, dop och begravningar. Men efter den sista mars försvinner tjänsten Spotify business, den musiktjänst för företag som har gjort det möjligt att använda Spotify-inspelad musik vid gudstjänster, dit förrättningar räknas.
Privata Spotifykonton har aldrig varit tillåtet att använda för att spela musik vid en gudstjänst, eftersom sådana konton bara får användas av privatpersoner för hemmabruk. Ändå förekommer det att brudpar får klartecken av sin vigselpräst att använda det. Det framkommer i en diskussion på Facebook mellan kommunikatörer i Svenska kyrkan.
Vilka är alternativen till Spotify? Många församlingar och stift går ut med information till blivande vigselpar och andra gudstjänstdeltagare.
– Vi försöker propagera för levande musik med församlingens egen organist och egen orgel, säger Helena Sandström, informatör vid Örgryte pastorat. Men när det inte fungerar vill vi ge information om vad man kan
använda.
När vi spelar musik måste det vara lagligt, vi måste göra rätt, och den som har rätt till ersättning måste få det.
De alternativ som finns är cd-skiva i original – inte en cd som någon har bränt själv. Det beror på att sådana skivor bara är lagliga för privat bruk och dit räknas inte att spela dem i gudstjänst eller förrättning.
Det går också att använda lagligt nedladdad musik från Itunes. Men där är det otydligt vad som gäller, anser Helena Sandström och andra församlingsanställda. Måste någon betala ersättning för den nedladdade låten, och vem ska betala – församlingen eller brudparet? Och vid en begravning, kan begravningsbyrån bli den ersättningsskyldiga?
Om församlingen väljer att själv ladda ner musik behöver man veta vad som gäller, och skaffa sig rutiner för hur det fungerar rent praktiskt, liksom när exempelvis brudpar kommer med inspelad musik.
– Vi har ibland extravaktmästare i 16- 17-årsåldern, säger Helena Sandström. De ska inte bli utskällda för att de inte kan spela musiken, och brudparet ska inte heller behöva drabbas av det. Det måste bli stringent vad som gäller – nu känns det som att vi går baklänges in i den digitala användningen. När vi spelar musik måste det vara lagligt, vi måste göra rätt, och den som har rätt till ersättning måste få det.
Edith Skarke och Fredrik Nilsson Björner är jurister vid kyrkokansliets kyrkorättsavdelning. Enligt dem säger upphovsrättslagen att musik vid offentliga gudstjänster som förrättningar ska vara sådan som framförs på plats. Det kan vara levande musik, men också musik som spelas upp på plats, från en cd eller lagligt köpt och nedladdad musik från exempelvis Itunes. Däremot är inte streamad musik tillåten.
Enligt Edith Skarke och Fredrik Nilsson Björner är ersättning till upphovsmännen betalad i och med att musiken är köpt och nedladdad på lagligt sätt.
– Det avgörande är att den framförs på plats och att den är köpt och inte streamad, säger Fredrik Nilsson Björner.