– På tjänstemannanivå ser vi att det finns en förväxlingsrisk men det är kyrkostyrelsens arbetsutskott som beslutar om det på onsdag, säger Anki Bondesson, valgeneral för årets kyrkoval.
Miljövännerna i Svenska kyrkan bildades i mars på initiativ av personer i Umeå. Från början var tanken att endast ställa upp lokalt i valet till Luleå stift.
– Men vi fick sådant stöd för våra idéer och ganska många underskrifter på kort tid så vi tänkte: varför inte ställa upp till kyrkomötet också?, berättar Ulrika Karlsson, en av initiativtagarna.
I nomineringsgruppens valmanifest står bland annat att gruppen vill verka för ett mer hållbart skogsbruk på kyrkans marker, att kyrkans personal ska resa markbundet och att det vid kyrkans måltider ska finnas vegetariska alternativ.
Vad skiljer er från den miljögrupp, MPSK, som redan finns i kyrkan?
– Vi är yngre och helt partipolitiskt obundna. Många av oss är väldigt nya i att engagera oss i kyrkan och kyrkopolitiken. Vi vill få med oss fler till att stanna i kyrkan och engagera sig.
Mask har samlat ihop de 300 underskrifter som krävs för att få bilda nomineringsgrupp och har registrerat kandidater i sex stift. Men för att få ställa upp i valet till kyrkomötet krävs att kyrkostyrelsen godkänner nomineringsgruppens ansökan om registrering av ny gruppbeteckning.
Kyrkostyrelsens arbetsutskott ska pröva Masks ansökan på onsdag. En ansökan om registrering kan enligt kyrkoordningen avslås om namnet kan antas bli förväxlat med ett namn som redan är registrerat. I det här fallet Miljöpartister i Svenska kyrkan de gröna.
Vad händer om kyrkostyrelsens arbetsutskott anser att det finns en förväxlingsrisk?
– Enligt kyrkoordningen har gruppen i så fall en vecka på sig att inkomma med en handling, om de vill ändra namn eller komplettera ansökan på något sätt, innan kyrkostyrelsens arbetsutskott fattar beslut, säger Anki Bondesson.
Ulrika Karlsson säger att gruppen kommer byta namn om det behövs.
– Det blir en överraskning till vad i så fall.