Vad som framkommer klart och tydligt, däremot, är att andelen som gör en subjektiv uttolkning av livets mening är betydande. Det synsättet gör oss mer sårbara för exempelvis åldrande, menar Carl-Reinhold Bråkenhielm.
Resultatet av den individualiserade synen på livets mening blir vad Carl-Reinhold Bråkenhielm kallar en ”skör livsåskådning”. När meningen kopplas till välbefinnande och framgång i våra personliga liv, blir vi mer sårbara för känsla av meningslöshet när vi möter motstånd i livet.
– Om jag spekulerar kan det vara en konsekvens av den allmänna individualiseringen att livsmeningen minskar med stigande ålder. Man klarar inte av att upprätthålla livsmeningen när man blir äldre eller drabbas av sjukdom.
Individualiseringen, liksom sekulariseringen, är välkända fenomen som har belagts av många sociologer. Därför var det inte särskilt överraskande att 51 procent av de svarande gav ett individualistiskt svar på frågan om livet mening, menar Bråkenhielm.
Däremot är utvecklingen mot en ”krympande” syn på livets mening paradoxal jämfört med hur synen på moral tvärtom har utvidgats.
Carl-Reinhold Bråkenhielm berättar om ett fenomen som forskarna kallar den expanderande cirkeln.
– Mänskligheten har genomgått en moralisk utveckling där cirkeln har expanderats till att omfatta allt fler människor, och även andra arter. Men när det gäller frågor om livets mening ser vi en krympande cirkel.
Det ökande informationsflödet från andra delar av världen och fokus på exempelvis miljöfrågorna har breddat vårt moraliska tänkande.
– Frågan om livsmeningen har inte hängt med på samma sätt i internationaliseringen och ekologiseringen som moralfrågorna har, säger Carl-Reinhold Bråkenhielm.