En småbarnspappa dör. Kvar står sambon med ett litet barn. Några år tidigare har paret besökt kvinnans familjegrav och mannen har uttryckt en önskan att få vila där.
Nu är han död och ska gravsättas. Mannens föräldrar bor på annan ort och kontakten med mannens sambo är inte den bästa.
– Det visade sig att föräldrarna inte ville att sonen skulle begravas i sambons familjegrav utan gravsättas på deras hemort, säger Katarina Evenseth, medlare i Göteborg, som minns ett av många uppdrag.
– Sambon däremot ansåg att hon visste vad mannen hade önskat och eftersom de hade ett barn tillsammans ville hon att barnet enkelt skulle kunna besöka pappans grav.
Katarina Evenseth gjorde som hon brukar. Hon bad de två parterna skriva ner sina synpunkter, för att därefter kunna inleda medlingen. Fram och tillbaka gick korrespondensen, tills båda sidor fått säga allt de ville.
Till slut landade Katarina Evenseth i sin skrivelse. Den lämnades till beslutande myndighet, länsstyrelsen.
– Oftast går länsstyrelsen på min linje. Som i det här fallet då mitt förslag var att mannen skulle begravas där barnet fanns, i kvinnans familjegrav. Barnperspektivet spelade stor roll.
Det är begravningslagen som ger möjlighet till medling på begäran av minst en av de efterlevande. För Katarina Evenseth har det blivit ett hundratal medlingar sedan hon 2009 fick frågan om hon, med en teol kand och examen som förvaltningssocionom i bagaget, kunde tänka sig att bli medlare.
– Arbetsgivaren ansåg att min bakgrund var lämplig, mixen av utbildningar gjorde att jag kunde ta uppdrag oavsett trossamfund, säger Katarina Evenseth.
Kristna samfund, judiska, muslimska och ortodoxa – medlingar görs inom alla samfund. Den enda skillnaden hon kan se är att imamen eller den ortodoxe prästen är mer aktiv, i de församlingarna står imamen eller prästen närmare medlemmarna än vad som är vanligt inom Svenska kyrkan, säger hon.
Hur blir man utsedd till medlare?
– Det fastställs i delegationsordningen. Jag är medlare i Göteborg, på någon annan plats kanske det är en kyrkoherde eller en grupp förtroendevalda. Det beror helt på hur delegationsordningen hanterar denna uppgift.