Nej till glutenfri nattvard

Ok bara om vinet är fermenterat och brödet av vete? Foto: Jan-Erik Henriksson/ TT

Vad kan egentligen användas som bröd och vin i mässan? En företrädare för den liturgiska kommissionen i Engelska kyrkan har nu slagit fast hur kyrkolagen ska tolkas. 

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Taggar:

Nattvard

Ok bara om vinet är fermenterat och brödet av vete? Foto: Jan-Erik Henriksson/ TT

I de synoptiska evangelierna bryter Jesus ett bröd och delar en kalk med vin när han instiftar nattvarden. Men vad räknas som bröd? Och går det lika bra med druvjuice? Det är frågor som debatteras i många kyrkor som vill följa den tradition som föddes den kvällen i övre salen.

Tycker det är diskriminerande

I den anglikanska kyrkan i England har det höjts röster som vill öppna för alternativ till det traditionella brödet och vinet, främst då glutenfritt bröd och alkoholfritt vin. Inför Engelska kyrkans generalsynod ställde prästen Alice Kemp frågan om kyrkan kan upphöra med diskriminering i samband med nattvarden.

I ett inlägg till synoden skrev hon: ”Både präster och församlingsmedlemmar som inte kan konsumera gluten och/eller alkohol tvingas ta emot endast ett av elementen eller kan vara förhindrade från att ta emot båda elementen om de inte kan konsumera vare sig gluten eller alkohol.”

Måste vara vete i oblaten

Biskopen Michael Ipgrave, som leder kyrkans liturgiska kommission, förklarade att synodens ståndpunkt är att ingen förändring av reglerna är aktuell. Enligt den anglikanska kyrkolagen ska brödet bakas av vete av hög kvalité. Därför måste det bröd som används i mässan innehålla vete.  Synoden öppnade dock för att oblater som bakats av vete där glutenhalten har minimerats också räknas som bröd.

Vinet ska enligt kyrkolagen bestå av fermenterad druvjuice. Kommissionen menar att avalkoholiserat vin inte längre kan anses vara fermenterat. Det får därför inte användas. 

Ändå en fullgod nattvard

Biskopen förstår att detta kan innebära problem för somliga. Han betonade dock att även den som endast kan ta emot brödet eller vinet fortfarande tar emot hela Guds gåva i nattvarden.

 - Att ta emot nattvarden i en form är inte en exkludering utan fullt deltagande i sakramentet, som ofta praktiseras vid nattvard för sjuka eller med barn, sa han enligt the Guardian.

- Faktum är att även troende som inte fysiskt kan ta emot sakramentet ska försäkras om att de genom tron får del av Kristi kropp och blod.

Synoden menade därför att inga ytterligare anpassningar behövs av nattvarden.