Nej till härbärgen i gamla kyrkor – för kulturarvets skull

"Vi förstår att behovet finns och att man bedriver härbärgen för människor i behov av att få tak över huvudet. Men som försäkringsbolag ser vi att härbärgen ökar risken för skador", säger Anders Engström på Kyrkans försäkring AB. Foto: Mikael M Johansson

Kyrkans försäkringsbolag säger nej till att kyrkor används som härbärge.
– Kyrkobyggnader är inte byggda för att ha sovplatser, säger Anders Engström på Kyrkans försäkring AB.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
"Vi förstår att behovet finns och att man bedriver härbärgen för människor i behov av att få tak över huvudet. Men som försäkringsbolag ser vi att härbärgen ökar risken för skador", säger Anders Engström på Kyrkans försäkring AB. Foto: Mikael M Johansson

Härbärget i S:ta Clara kyrka i Stockholm har stängts. Det avgörande skälet är att försäkringsbolaget, Kyrkans försäkring AB, säger nej till övernattningar i de flesta av de kyrkobyggnader som de försäkrar.

­– Vi ser verksamheter med härbärgen i kyrkor som en ökad risk för att skador kan inträffa. Vi accepterar därför inte att man erbjuder sovplatser i kyrkobyggnader som är byggda före 1946. Många kyrkor är skyddade enligt kulturmiljölagen och har höga värden, både ekonomiska och kulturhistoriska.

Anders Engström säger att om en församling anordnar sovplatser för behövande i en kyrka så är bolagets bedömning riskerna ökar för att en skada ska inträffa. Det skulle till exempel kunna börja brinna.

– Även vid en begränsad skada i en kyrka blir kostnaderna för att återställa efter skadan oproportionerliga. Och om en äldre kyrkobyggnad skadas av stöld, skadegörelse eller genom brand kan det innebära att hela eller delar av kulturvärdet försvinner. Då är det inte bara kyrkobyggnaden jag tänker på utan även på de föremål och inventarier som finns inne i kyrkobyggnaden.

Försäkringen som bolaget erbjuder gäller när kyrkan hålls öppen. Om församlingen håller kyrkan öppen för människor som kommer in och värmer sig och vilar en stund under kalla nätter och det finns personal på plats, ses det som traditionell kyrklig verksamhet, som försäkringen täcker, förklarar Anders Engström.

– Men inte att man anordnar sovplatser. Öppnar man ett härbärge blir det risk för annat sorts slitage.

Ni ägs av enheter inom Svenska kyrkan och en del av dem tycker att det är en viktig ideologisk fråga att utsatta får sova i kyrkan. Hur förhåller ni er till det?

– Vårt uppdrag av är att erbjuda den bästa försäkringen till den lägsta kostnaden. Därför bedriver vi ett skadeförebyggande arbete tillsammans med kunden. En del i detta arbete är att informera om vilka risker som finns och vad man kan göra för att minska risken för att en skada inträffar.

– Men skulle det vara så att man inom Svenska kyrkan säger att ”det här kan vi använda våra kulturella byggnader till” så lyssnar vi på det.

En sådan försäkring skulle dock bli dyrare, säger Anders Engström.

 De församlingar som vill öppna ett härbärge i sina lokaler, även om det inte är i en kyrka, ska meddela försäkringsbolaget detta, säger han:

­­– Det är försäkringstagarens skyldighet enligt försäkringsavtalslagen.

När församlingen meddelat detta kan bolaget diskutera och informera försäkringstagaren vad denne bör tänka på och vilka säkerhetsregler som gäller enligt försäkringsvillkoret. Och då kan man undersöka om det finns bättre lokaler än just kyrkobyggnaden där verksamhet med härbärge kan bedrivas, förklarar Anders Engström.

Fakta: Checklista för natthärbärge

Försäkringsbolaget ska informeras om verksamheten

Samtliga myndighetskrav ska vara uppfyllda

Inget natthärbärge i byggnad med särskilt högt kulturhistoriskt eller ekonomiskt värde.  

Rökning får inte förekomma inomhus eller närmare än 6 meter från byggnaden.

Dygnet-runt-bemanning. Boendet ska vara bemannat med lämplig, vaken personal.

Räddningstjänsten ska informeras om att det finns människor i en byggnad som normalt är stängd nattetid.

Vägledning för brandskydd på flyktingboenden / asylboenden hittar man hos Brandskyddsföreningen 

Källa: Kyrkans försäkring AB

 

Fakta: Kyrkans försäkrings AB

Har enbart enheter i Svenska kyrkan som kunder

Ägs av cirka 190 församlingar, pastorat och stift inom Svenska kyrkan. Största ägaren är Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation.

Bildades 2004 som ett resultat av att det efter branden i Katarina kyrka i Stockholm 1990 blev dyrare och svårare för församlingar att försäkra sina kyrkor.