Stämman gick emot både motionärerna och partistyrelsen och röstade istället för utskottets förslag: att avslå de båda motionerna.
2011 valde Moderaterna att lämna Svenska kyrkan som parti. Efter relationsförändringen mellan staten och kyrkan år 2000 ville Moderaterna inte att just Svenska kyrkan skulle ha en särställning i partiet bland andra trossamfund.
Därför bildades istället nomineringsgruppen Borgerligt alternativ som har ställt upp med listor i de efterföljande kyrkovalen.
Men två val med sjunkande väljarstöd - och med fortsatt närvaro av politiska partier i kyrkan – yrkade två motioner på att det borgerliga partiet skulle göra comeback – men nu som ett kyrkligt nätverk inom partiet.
”Vi ser med stor oro på den tilltagande vänstervridning och politiska aktivism som Socialdemokraternas ökade inflytande leder till, i synnerhet på central nivå”, skriver ledamoten Bengt Kjellgren från Halmstad.
Partistyrelsen stödde motionerna:
”Den som vill företräda moderata idéer och värderingar i det kyrkliga arbetet ska fullt ut kunna göra det som moderater, och inte som partipolitiskt obundna”, skriver partistyrelsen i sitt yttrande till motionerna.
Enligt detta skulle partistyrelsen ges i uppdrag att tillsätta en arbetsgrupp som skulle se över hur kyrkligt aktiva moderater skulle kunna organiseras, och att denna grupp skulle lämna ett färdigt förslag till partirådet nästa år.
Men förslaget har också mött kritik inom partiet. Ledamoten Christian Gustavsson reserverade sig mot partistyrelsens linje.
”Jag tycker att Moderaterna fattade rätt beslut när man valde att bidra till en avpolitisering av Svenska kyrkan […] Med all respekt för enskilda medlemmars kyrkliga engagemang så kan inte lösningen på deras problem vara att man steg för steg backar tillbaka in i Moderaterna”, skriver han.
Den linjen vann alltså gehör på stämman i Västerås i helgen.