Nej till ny bostad åt biskopen

475 meter lång stäcker sig Magasinsgatan från Sahlgrensgatan till Lilla Torget i centrala Göteborg. Gatan fick sitt namn 1666 efter det kronomagasin som låg på platsen tidigare. I dag är gatan bland känd för restauranger och butiker. Foto: Göteborgs stift

Det tog stopp i Mark- och miljööverdomstolen för planerna på en bostad åt biskop Susanne Rappmann i centrala Göteborg. Nu kommenterar stiftet beslutet.

Göteborgs stift äger sedan 2015 en fastighet uppförd 1812 på Magasinsgatan i centrala Göteborg. I dag finns affärslokaler och bostäder i trevåningshuset. Stiftet ville bygga till ytterligare två plan och hade tankar på att bland annat kunna inrymma en biskopsbostad där. Nu blir det inget av planerna.

Byggnadsnämnden i Göteborgs kommun beslutade 2022 att ändra detaljplanen så att tillbyggnaden kunde genomföras, men beslutet överklagades till mark- och miljödomstolen.

Det var fastighetsägare i området som oroades över byggplanerna. Fler bostäder kan innebära strängare bullerkrav, något som kan äventyra utelivet längs Magasinsgatan, menade de.

Överklagades igen

I mark- och miljödomstolen fick Göteborgs stift rätt, men beslutet överklagades ännu en gång. I mitten av december kom Mark- och miljööverdomstolen med sitt utlåtande. Domstolen upphäver byggnadsnämndens beslut om detaljplanen, rapporterar P4 Göteborg.

Ett argument som framhållits i överklagan har varit att Göteborgs stads kulturförvaltning ansett att planen borde avslagits eftersom den skulle ”innebära en oåterkallelig skada på ett centralt och tydligt preciserat uttryck för riksintresset”.

Besviken över domen

Det är också den här linjen som Mark- och miljööverdomstolen går på i sin dom. 

Fredrik Tengberg, enhetschef på egendomsnämnden på Göteborgs stift, säger till Kyrkans Tidning att man inte hunnit analysera domen än.

- Vi är besvikna på beslutet, som inte går att överklaga, och hade förstås hoppats på ett annat beslut. Men nu är domen som den är, säger han.

Har ni förvånats över det motstånd som funnits?

- När man vill göra förändringar i centrala Göteborg så förväntar man sig att det finns synpunkter och tankar på det. Sedan tycker vi att de utredningar som vi gjort har varit väl genomförda, något som även kommunens stadsbyggnadskontor tyckte när de godkände tillbyggnaden.

Har det legat er i fatet att det handlat om en bostad till biskopen?

- Det kan inte jag spekulera i.

Kommer ni att sälja huset nu?

- Den frågan ingår i den process som vi har framför oss. Det är prästlönetillgångarna som äger huset och inte Göteborgs stift.

Har ni förlorat mycket pengar på att processen?

- Projektet har kostat en del pengar för att få fram handlingar och ansökningar. Men delar av det arbetet kanske kan användas i andra sammanhang.

Fram till 1990 fanns en biskopsbostad i centrala Göteborg, en byggnad som i dag ägs av en fristående gymnasieskola.

Var det ett misstag att sälja det huset?

- Det kan inte jag uttala mig om, det var långt före min tid.

Strävar ni fortfarande efter att skapa en permanent biskopsbostad?

- Absolut, det ingår i vårt uppdrag att fortsätta med det.

Fastighetsägarna är nöjda

En av de fastighetsägare som vänt sig mot tillbyggnaden är Lennart Grebelius. Han tycker att domstolens beslut är klokt.
- Att fastigheten skyddas från förvanskning är viktigt för att området ska kunna behålla sin unika karaktär.

Expertutlåtandena i den frågan talar ett tydligt språk. Restaurangägarna är såklart lättade, då deras verksamheter kan fortsätta som tidigare.

Har det spelat någon roll för er att det hade kunnat bli en biskopsbostad i byggnaden?

- Vi har inget emot att ha biskopen som granne – tvärtom. Problemet är inte personen utan risken för förvanskning och att området är olämpligt för bostäder på grund av höga ljudnivåer nattetid. Vi skulle gärna bidra till att hitta en mer lämplig biskopsbostad, men att placera nya bostäder här, trots kända störningar, vore oklokt.

Prenumerera på Nyhetsbrev

Fredrik
I en tid då vår ekonomi inte är helt positiv överlag så kanske man inte ska lägga miljoner på en ny bostad som kräver så stora kostnader och som inte välkomnas lokalt! Hitta något som kan går att köpa och renovera upp och som stift tänk att man inte vill ha negativa tankar kring en ny bostad för en biskop.
Bengt Olsson
Ett välkommet beslut. Varför skall en biskop bo på det viset? Det finns fina etagelägenheter i Biskopsgården på Hisingen som passar väl!