Nej till solpaneler på Alsens kyrka

Länsstyrelsen i Jämtlands län avslog Alsens församlings ansökan att placera solpaneler på kyrkans tak. Nu tittar församlingen på andra möjligheter att använda solenergi, Foto: Anders Gustafsson

Alsens församling i Jämtland hade planer på att sätta upp solpaneler på kyrkans tak. Nu har Länsstyrelsen i Jämtlands län sagt nej med hänvisning till att det skulle bli ett för stort ingrepp på kyrkans kulturhistoriska värde. Men församlingen tittar på nya och bättre sätt att kunna använda solenergi.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Länsstyrelsen i Jämtlands län avslog Alsens församlings ansökan att placera solpaneler på kyrkans tak. Nu tittar församlingen på andra möjligheter att använda solenergi, Foto: Anders Gustafsson

För oss var det ett steg i omställningen till fossilfri kyrka 2030. Kyrkan har ett ansvar att vara föregångare i omställningsarbetet, säger församlingsherden Calle Wahlström.

Alsens kyrka från 1924 är K-märkt och enligt Länsstyrelsen skulle kyrkans utseende förändras för mycket med solpaneler. Avslaget var inte oväntat men Calle Wahlström är ändå besviken.

Det gör mig orolig om de avslår takpaneler eftersom vi på sikt nog måste bygga om våra kyrkor i pastoratet för att kunna använda dem när vi kanske inte längre har råd med församlingshem, utan behöver använda kyrkorna för samlingar och vardagsarbete.

Att dra in bergvärme är en åtgärd som Calle Wahlström tror blir aktuell i så fall.

– Vi måste helt enkelt ha med Länsstyrelsen på tåget så att man kan förena både kulturhistoriska värden och behovet av vardagsarbete.

Nu tittar församlingen på markbaserad anläggning  istället för solpaneler på tak. Problemet med detta är att församlingen inte äger mark som är lämpad, det var också anledningen till att man sökte tillstånd för att placera panelerna på taket. För att kunna bygga en markbaserad anläggning behöver det bli ett samarbete med grannar alternativt att arrendera mark.

Calle Wahlströms råd till andra församlingar som planerar att använda solenergi är att titta i första hand på markbaserade anläggningar och i andra hand tak.

– Egentligen är en markbaserad anläggning bättre, det har vi lärt oss under de här ett och ett halvt åren som har gått sedan vi sökte tillstånd. Den är mer effektiv bland annat med tanke på kylning av anläggningen under varma sommardagar. Dessutom undviker vi  svårigheter med installationer på kyrktak och risken att hamna i konflikt med kulturmiljölagen. säger Calle Wahlström.

"Det kommer att behövas en bredd av klimatomställningar inom kyrka"n, säger Calle Wahlström, församlingsherde i Alsens församling. Foto: Anders Gustafsson

Fakta: För lågt tempo i omställning av energi

Även om produktionen av förnybar energi ökar varje år håller praktiskt taget inget land tillräckligt högt tempo för att nå målsättningen, en global uppvärmning under 2 °C.

För första gången har den maximala tillväxttakten för vind och solskydd mätts exakt i en studie av Chalmers tekniska högskola och Lunds universitet samt Centraleuropeiska universitetet i Wien.

Vid analys av de 60 största länderna, som tillsammans producerar 95 procent av världens energi, fann forskarna att den maximala tillväxttakten för vindkraft på land i genomsnitt bara är 0,8 procent av den totala elförsörjningen per år. Motsvarande siffra för solkraft är 0,6 procent. Hållbar tillväxt snabbare än 2 procent per år för vind och 1,5 procent för sol har bara skett i mindre länder som Portugal, Irland och Chile.

Det visar vilken enorm utmaning det är att ersätta traditionella energikällor med förnybara, liksom behovet av att utforska olika tekniker och scenarier, säger Jessica Jewell, docent i energiomställning vid Chalmers tekniska högskola.