– För oss var det ett steg i omställningen till fossilfri kyrka 2030. Kyrkan har ett ansvar att vara föregångare i omställningsarbetet, säger församlingsherden Calle Wahlström.
Alsens kyrka från 1924 är K-märkt och enligt Länsstyrelsen skulle kyrkans utseende förändras för mycket med solpaneler. Avslaget var inte oväntat men Calle Wahlström är ändå besviken.
– Det gör mig orolig om de avslår takpaneler eftersom vi på sikt nog måste bygga om våra kyrkor i pastoratet för att kunna använda dem när vi kanske inte längre har råd med församlingshem, utan behöver använda kyrkorna för samlingar och vardagsarbete.
Att dra in bergvärme är en åtgärd som Calle Wahlström tror blir aktuell i så fall.
– Vi måste helt enkelt ha med Länsstyrelsen på tåget så att man kan förena både kulturhistoriska värden och behovet av vardagsarbete.
Nu tittar församlingen på markbaserad anläggning istället för solpaneler på tak. Problemet med detta är att församlingen inte äger mark som är lämpad, det var också anledningen till att man sökte tillstånd för att placera panelerna på taket. För att kunna bygga en markbaserad anläggning behöver det bli ett samarbete med grannar alternativt att arrendera mark.
Calle Wahlströms råd till andra församlingar som planerar att använda solenergi är att titta i första hand på markbaserade anläggningar och i andra hand tak.
– Egentligen är en markbaserad anläggning bättre, det har vi lärt oss under de här ett och ett halvt åren som har gått sedan vi sökte tillstånd. Den är mer effektiv bland annat med tanke på kylning av anläggningen under varma sommardagar. Dessutom undviker vi svårigheter med installationer på kyrktak och risken att hamna i konflikt med kulturmiljölagen. säger Calle Wahlström.