Det var ingen som ville köpa Tösse församlingshem när Åmåls församling, Karlstads stift, la ut det till försäljning 2021. Därför ansökte församlingen i stället om tillstånd att få riva församlingshemmet hos kommunen.
Kommunen sa nej till ansökan och församlingen överklagade till länsstyrelsen, som också avslog den. Då överklagade Åmåls församling till mark- och miljödomstolen. Efter drygt ett års väntan har nu även domstolen avslagit församlingens överklagan.
Församlingens kyrkoherde Kerstin Almegård är besviken.
– Vi hade hoppats på ett annat utslag. Vi hade också hoppats att de skulle komma och titta på platsen. Vi har haft intresserade köpare här och då inser de att det är för stort underhållsbehov och inte så bra som de hade hoppats. Därför hade det varit bra när man gör en sån här bedömning att man tittar hur det ser ut.
Har redan flyttats en gång
2019 lät Åmåls församling göra en kulturhistorisk värdering av Tösse församlingshem. Byggnaden är en sockenstuga som första gången uppfördes på 1600- eller 1700-talet. Den flyttades till sin nuvarande plats i mitten av 1800-talet och blev församlingshem 1958.
I värderingen konstateras bland annat att det lite av byggnaden som är i ursprungligt skick. Det är samhällshistoriskt intressant att byggnaden tidigare varit tingshus och skolhus, men detta går inte att utläsa endast genom att se på byggnaden.
– Det kulturhistoriska värdet sitter inte i byggnaden, utan mer i funktionen som sockenstuga. Den funktionen finns inte längre då skola och centrum i socknen nu flyttat dit där det också finns andra samlingslokaler. Och länsstyrelsen har ju gjort bedömningen att man kan flytta den, säger Kerstin Almegård.
Domstolen prioriterar det kulturhistoriska värdet
I sitt yrkande till mark- och miljödomstolen lyfte församlingen att församlingshemmet inte längre används och att församlingens pengar i första hand behöver gå till kärnverksamheten, inte till fastigheter.
“Vid en proportionalitetsbedömning bör därför församlingens intresse av att riva byggnaden och lägga ekonomiska resurser på annat väga tyngre än byggnadens bevarande.” står i yrkandet.
Mark-och miljödomstolen håller inte med. Den anser att det kulturhistoriska värdet väger tyngre.
Att länsstyrelsen gjort bedömningen att det är okej att flytta byggnaden, förändrar inte domstolens bedömning av församlingshemmets kulturhistoriska värde i dess nuvarande sammanhang.
Rätt att neka rivningslov
Domstolen skriver att det inte finns skäl att ifrågasätta att det kostar att behålla byggnaden eller att dess placering gör det svårt att stycka av fastigheten.
Trots detta är domstolens bedömning att “församlingen inte har visat att dess intresse av rivningslov väger över det allmänna intresset av att bevara byggnaden. Nämnden har därmed haft fog för att neka rivningslov.”
Kyrkoherde Kerstin Almegård säger att församlingen ännu inte har tagit ställning till om man ska överklaga beslutet till mark- och miljööverdomstolen.