Martin Modéus: "Väldigt tydligt att alla har något att bidra med"

Ärkebiskop Martin Modéus

De nordiska delegaterna, som i höst ska till Krakow i Polen, möttes på stiftsgården Åkersberg. I mitten ärkebiskop Martin Modéus. Foto: Mikael Stjernberg

Ett tillfälle att samla kraft tillsammans och dela perspektiv, säger ärkebiskop Martin Modéus, som träffat de nordiska kyrkorna inför Lutherska världsförbundets generalförsamling i höst.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Ärkebiskop Martin Modéus

De nordiska delegaterna, som i höst ska till Krakow i Polen, möttes på stiftsgården Åkersberg. I mitten ärkebiskop Martin Modéus. Foto: Mikael Stjernberg

Den 24 till 26 januari möttes Lutherska världsförbundets nordiska medlemskyrkor på stiftsgården Åkersberg i Lunds stift. De förberedde sig för Lutherska världsförbundets generalförsamling, som ska mötas i Krakow i Polen i september. 

Generalförsamlingen är Lutherska världsförbundets högsta beslutande organ och den möts var sjätte år. Generalförsamlingen  väljer bland annat Lutherska världsförbundets ordförande och styrelse, som leder arbetet mellan mötena. Temat för 2023 års möte är “one body, one Spirit, one hope”.

Delegater från fem länder samlades

På förmötet på Åkersberg möttes representanter från Sverige, Danmark, Finland, Island och Norge. En av delegaterna från Sverige var ärkebiskop Martin Modéus. 

– Det är ett inledande möte där man försöker skanna av utifrån de olika kyrkornas idéer om vad man bör driva, var vi möts som nordisk delegation och var vi kan samla krafterna, säger ärkebiskopen.

Diskuterade sekularisering och klimatkris  

Martin Modéus berättar att inga beslut togs på mötet, men frågor som diskuterades var samarbete i tider av sekularisering, arbete mot orättvisor i världen och klimatkrisen. 

I dag ska alla kyrkors delegationer bestå av 40 procent kvinnor respektive män och 20 procent unga. Svenska kyrkan har som förhoppning att även urfolksrepresentation ska bli en del av Lutherska världsförbundets strukturer. Den frågan diskuterades också på det nordiska förmötet.   

– Sen talade vi om behovet att arbeta med ett studiedokument över koncept om rättvis fred och försoning. För vad betyder fredsarbete i dag när vi lever med kriget inpå våra gränser? säger Martin Modéus. 

"Alla har något att bidra med"

Mötet var väldigt konstruktivt, säger ärkebiskopen. Deltagarna hjälpte varandra att hitta rätt perspektiv i olika frågor som de sedan kunde fördjupa.  

– Jag tycker det är väldigt gott med det gemensamma utforskandet som både ger utrymme för de erfarna människorna att dela vad de vet, men också lyhördhet att lyssna på de nya. Det framgick verkligen väldigt tydligt att alla har något att bidra med.  

Innan generalförsamlingen möts i Krakow ska Svenska kyrkan vara med på ytterligare ett förmöte. Då möts alla europeiska kyrkor i Oxford, England. 

– Det är ett bra sätt att arbeta att det växer fram successivt i samarbete och att man hittar perspektiv där det finns igenkänning mellan oss som lutherska kyrkor, säger ärkebiskop Martin Modéus.