– Kring 2000 trodde jag nog aldrig att huset skulle stå kvar tjugo år senare. På så sätt är det en Herrens nåd, säger den pensionerade prästen Maggi Hemström.
Hon är ordförande i styrelsen för den stiftelse som äger och driver Norrbyhus. Där sitter, bland andra, lärare vid teologiska fakulteten, en jurist och en pensionerad banktjänsteman. Alla engagerar sig ideellt.
Detta är Maggi Hemströms andra vända i styrelsen, förra gången var vid millennieskiftet. Då tyckte hon, liksom resten av dåvarande styrelsen, att man skulle sälja fastigheten och flytta in i modernare och bekvämare lokaler. Men hemiterna protesterade och styrelsen backade.
– Detta är en kommunitet där man behöver varandra och måste hjälpas åt. Den enkelheten är en del av det som är Norrbyhus, det liksom sitter i väggarna. Det är som en skatt i bräckliga lerkärl, säger hon och nickar mot en spricka i taket.
Skatten hon syftar på är hemiterna och den gemenskap de skapar. Teologistudenter och prästkandidater har företräde till rummen, men här får alla bo. När Kyrkans Tidning besöker hemmet möter inte mindre än åtta framtida präster upp i salongen, under den ståtliga kristallkronan.
Jag kan förstå att gamla trasiga fastigheter kanske inte väcker ömhet. Men detta är så mycket mer.
Prästkandidaten Marcel Génetay är Norrbyhus ”pater” – länken mellan hemiterna och styrelsen. Han beskriver vad som karaktäriserar en hemit:
– Att ha omsorg om varandra. Det handlar om vardagliga saker som att sätta på extra tevatten eller låna ut kaffemjölk. Men att vara hemit är också vetskapen om att det alltid finns något att prata med, någon som kan lyssna och ge råd.
Fanny Willman ser Norrbyhus som en god förberedelse för tjänst i Svenska kyrkan.
– Vi lever i ett individualistiskt samhälle där vi är vana vid att få välja allt. Men här har vi inte valt varandra, på så sätt fungerar vi som en församling. Vi har ett uppdrag: Att tycka om varandra.
Just gemenskap och tillsammanskap är de röda trådar som löper genom vardagen på Norrbyhus. Silvia Kramer, också prästkandidat, trivs särskilt i kapellet.
– Det är en plats för delande och vänskap. Där börjar och där slutar min dag, allt knyts ihop i kapellet.
Joakim Friberg från Stockholms stift berättar om präster han har mött:
– ”På Norrbyhus hade jag de bästa åren i mitt liv”. Jag fattade inte vad de menade förrän jag själv flyttade hit.