Ärkebiskopen och Dr Yousef AlKhouri,som är assisterande professor i bibliska studier i Betlehem, möttes i juli under ett firande i Trondheim av Norges nationalhelgon Sankt Olav . I sitt uttalande hänvisar de till att Sankt Olav kämpade för ett rättssäkert styre:
”I hans fotspår vill vi upprätthålla internationell lag och mänskliga rättigheter för alla människor, och med särskilt fokus i dag på det palestinska folket, som alltjämt lider av den pågående katastrofen (Nakba på arabiska).”
Strider mot folkrätten
De kräver i sin text ett omedelbart upphörande av kriget i Gaza samt obegränsad tillgång till humanitär hjälp:
”Kostnaden för civila palestinier är oerhörd: ungefär 40 000 dödade, inklusive över 15 000 barn, runt 90 000 skadade, 2 miljoner tvångsförflyttade och 70 procent av Gazas infrastruktur och bostäder förstörda.”
Dr Yousef AlKhouri, medförfattare till uttalandet, är styrelseledamot i organisationen Kairos Palestina som anser att Israels ockupation strider mot folkrätten. Kairos Palestina uppmanar också Israel att följa the International Court of Justice (IJC) som i sitt domslut den 19 juli 2024, deklarerade Israels ockupation av Gaza, Västbanken och östra Jerusalem olaglig liksom systemet med bosättningar, annektering och exploatering av naturresurser.
"Apartheid och folkmord"
Något som den norske ärkebiskopen och dr Alkhouri påminner om i sitt uttalande. Texten innehåller även ett stycke om situationen för kristna palestinier:
”Palestinska kristna beskriver sina erfarenheter i dag som otrygghet, kränkningar av mänskliga rättigheter, ockupation, annektering, etnisk rensning, apartheid och folkmord.”
Uttalandet avslutas med en uppmaning till Kyrkornas världsråd att arbeta i enlighet med de principer som har uttalats av the International Court of Justice (IJC).
Flera bär ansvar
Svenska kyrkans ärkebiskop Martin Modéus skrev om konflikten på Svenska kyrkans hemsida i juni:
”Vi ser ett intrikat ansvarsnät av aktörer som håller striderna i gång. Här är naturligtvis den israeliska regeringen ansvarig för att följa folkrättens krav på att skydda civila och säkra det humanitära tillträdet. Det vilar också ett stort ansvar på Hamas som vägrar släppa gisslan och som gömmer sig i tunnlarna medan civilbefolkningen dödas, liksom på andra grupper som underblåser konflikten. Mot alla dessa aktörer finns det skäl att rikta skarp kritik, men framför allt att vädja till alla med makt och inflytande att verka för omedelbar vapenvila och en långsiktig fredlig lösning.”