Nu agerar domkapitlet mot prästen som misshandlade sin fru

Misshandel

Foto: Anders Wiklund/TT

Han dömdes i både tingsrätten och hovrätten. Nu har domkapitlets beslut kommit.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Misshandel

Foto: Anders Wiklund/TT

Kyrkans Tidning har tidigare berättat om prästen som dömts för misshandel. Händelsen inträffade för flera år sedan under ett gräl i hemmet. När grälet inleddes satt prästen bakom ett skrivbord. Enligt kvinnan ska prästen vält det när han reste sig och knuffat henne mot en bokhylla. Därefter ska han sparkat på henne och tagit ett struptag om hennes hals. Prästen erkänner att paret grälat och att han kan ha vidrört kvinnan, men att det enbart rörde sig om att han föste bort henne med ett kortvarigt tag om kvinnans hals.

Överklagat till Högsta domstolen

Tingsrätten trodde på kvinnans uppgifter och menade att det var ställt utom rimligt tvivel att prästen faktiskt sparkat och tagit struptag. Han dömdes för misshandel med påföljden villkorlig dom och dagsböter. Domen överklagades till hovrätten, som dock gjorde samma bedömning som tingsrätten. Prästen har därefter överklagat till Högsta domstolen, som dock avvisat fallet.

Svärmodern anmält

Domkapitlet i det aktuella stiftet har väntat in hovrättens beslut. Därefter har domkapitlet utrett mannens lämplighet att fortsätta att tjäna som präst. Förutom misshandelsdomen har domkapitlet också tagit emot material från mannens före detta svärmor, som hävdar att prästen trakasserat kvinnan efter parets skilsmässa.

Prästen uppger till domkapitlet att varken tingsrätten eller hovrätten tagit hänsyn till de motsägelser som finns i ärendet, och han anser att domarna är felaktiga. Han nekar också till den före detta svärmoderns anklagelser. Domkapitlet väljer också att inte pröva svärmoderns anklagelser, då man menar att ord står mot ord i det fallet. Men domkapitlet ifrågasätter inte misshandelsdomen, man menar att domkapitlet inte kan överpröva rättssystemets bedömningar.

Domkapitlets beslut

Domkapitlet menar att mannen brutit mot sina vigningslöften och i avsevärd mån skadat det anseende som en präst bör ha. Domkapitlet tycker att en obehörighetsförklaring är en för omfattande åtgärd, medan en skriftlig erinran är för liten. Därför tilldelas mannen en treårig prövotid.

HÄR kan du läsa om fler beslut som fattats i domkapitlen.