– Det är inte ett stort bakslag utan avtalet håller kursen, men kursen är fortfarande långt över 1,5 grader. Så man når inga 1,5-graders mål med detta avtal, säger Henrik Grape, senior rådgivare i klimatfrågor på Kyrkornas världsråd.
Avtalet innebär att länder för första gången uppmanas ställa om från fossila bränslen, skriver TT. Enligt EU:s klimatchef kan det vara början på slutet för fossila bränslen.
Sultan al-Jaber
Den 28:onde klimatkonferensen blev historisk där fossila bränslen för första gången nämns som boven bakom utsläppen som värmer planeten. Inget land motsatte sig utkastet som låg på bordet, trots att förhandlingarna har varit svåra och konfliktfyllda.
– Från botten av mitt hjärta, tack. Vi har arbetat väldigt hårt för att säkra en bättre framtid för människor och planeten, sa ordförande Sultan al-Jaber till delegaterna på mötet i Dubai.
Loop holes
Men Henrik Grape tror att det i texten ges utrymme att fortsätta utvinna fossila bränslen.
– Som jag förstår ska man styra bort utvecklingen från fossila bränslen, men det står inte att man ska fasa ut dem. Vissa säger att det finns “loop holes” i texten – att man kan säga att man följer det men ändå inte gör det.
Grape var på plats på mötet och säger att det inleddes bra när man fick igenom loss and damages-fonden. Sedan har det hela tiden kampen stått omkring hur man ska se på fossila bränslen, om de ska fasas ned eller ut.
"Medvetenhet"
– I slutet plockades i princip allt ut som hade med fossila bränslen att göra, men kom tillbaka i form av en kompromiss. Det är bra med medvetenhet om att man måste göra något åt detta, men med detta avtal blir det inte den snabba utfasning som krävs.
Kyrkornas världsråd har skrivit under ett dokument som handlar om att sätta stopp för all nyproduktion av olja, att söka nya oljefält och borra efter oljekällor. Den olja som har hittats i dag räcker gott och väl för att hålla oss långt över 1,5-gradersmålet, säger han. Samtidigt måste detta ske med en rättvis övergång.
– Kombinationen har varit viktig för Kyrkornas världsråd: man måste förstå allvaret i vad som hände om man överskrider målet, men man måste samtidigt ha en social botten.
"Hoppfull"
Grape tycker dock att man kommit långt sedan 2006 då han var med på klimatmötet för första gången.
– Man har kommit från att det endast är en miljöfråga och en systemfråga. Ekonomin måste bli en tjänare av att skapa något gott i stället för att vara en fördelningsmekanism.
I ett meddelande till Kyrkans Tidning skriver Svenska kyrkans delegationsledare Margareta Koltai som varit med på plats, att det är förbättrade skrivningar på flera områden.
“Men tyvärr vaga skrivningar, det vill säga att inte är formulerat som beslut och åtaganden. Men det finns i alla fall krokar där vi kan driva från ord till handling. Men det är ett steg i rätt riktning och jag känner mig mer hoppfull nu.”
Svenska kyrkan är igång för att se hur den på bästa sätt kan bidra till bättre klimatambitioner, skriver Koltai.
Tisdagens text visade inga tecken på att fasa ut fossila bränslen och att finansieringen för förluster och skador fortfarande inte var på plats.
UNFCC och Förenade arabemiraten
Under panelsamtalen i den religiösa paviljongen har den värdegrund och synen på förvaltarskap som behövs för att det ska bli hållbara beslut, nått ut. Ett interreligiöst uttalande som Kyrkornas världsråd varit med att ta fram, där det bland annat står att den fossila utfasningen ska ske rättvist, har överlämnats till UNFCCC:s sekretariat och till Förenade arabemiratens representanter.
Enligt Margareta Koltai är det positivt att de högsta ledarna för mötet tog emot uttalandet.