Nu är förtidsröstningen öppen

"I år är första gången jag röstar i kyrkovalet. Jag såg att det var få som röstade i förra valet så det känns bra att vara här och förtidsröstar innan det glöms bort", säger Linnéa Kjellström som röstade i Nordstan på måndagen. Foto: Nora Lorek

Från och med måndagen den 6 september går det att förtidsrösta i kyrkovalet på närmare 4 000 platser runt om i landet. En av dem är det stora köpcentret Nordstan i Göteborg.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
"I år är första gången jag röstar i kyrkovalet. Jag såg att det var få som röstade i förra valet så det känns bra att vara här och förtidsröstar innan det glöms bort", säger Linnéa Kjellström som röstade i Nordstan på måndagen. Foto: Nora Lorek

Uppdateras.

– Det har hunnit komma lite folk och rösta men det har inte varit någon kö ännu. De som kommer är väldigt glada, säger röstmottagare Kerstin Ekdahl två timmar efter att röstningsmontern i Nordstan öppnade på måndagen.

– En del har varit förberedda och haft sina röstkort med sig. Andra har gått förbi, sett montern och tyckt det är jättebra att vi kan skriva ut dubblettröstkort så att de kan lösa det på studs.

Den som ska förtidsrösta behöver ha sitt röstkort och ID-handling. För den som tappat bort eller inte har med sig sitt röstkort går det att få hjälp att skriva ut ett nytt i de flesta röstningslokaler eller i församlingsexpeditionen.

Förtidsröstningen till kyrkomötet, stiftsfullmäktige och kyrkofullmäktige är öppen från 6 september fram till valdagen den 19 september.

Det är andra kyrkovalet i rad som församlingarna i Göteborg väljer att finnas mitt i det populära köpcentret Nordstan.

– De flesta som bor i Göteborg handlar här. Många går också igenom på vägen till centralstationen, den stora busscentralen eller spårvagnslinjer som ligger alldeles i närheten.

Precis som förra valet har en monter byggts upp inne i köpcentret, men den här gången är den större.

Församlingarna i Göteborg har gått samman för att öppna lokalen för förtidsröstning i köpcentret Nordstan. Foto: Torgny Lindén

– Det är en jättemonter vi har nu. Det är för att göra det mer coronasäkert och för att stärka skyddet för valhemligheten.

Utanför montern finns en informationsdisk där anställda i kyrkan står för att svara på frågor. Från taket hänger skyltar med texter som ”Prata med oss om sorg” och ”Prata med oss om vigsel”.

– Några har frågat vad de ska rösta på, men det måste de ju välja själva.

Inne i montern finns valblanketter till alla församlingar och pastorat i Göteborg. Det går även att förtidsrösta till alla andra stift och församlingar i Svenska kyrkan.

– Du kan rösta i vilken förtidsröstningslokal som helst i hela landet, det spelar ingen roll var du är skriven. Ska du rösta på valdagen i en vallokal måste du vara skriven där, säger Anki Bondesson, kyrkovalledare på kyrkokansliet.

En skillnad från förra valet är att det nu går att förtidsrösta fram till klockan 20 på valdagen. 2017 stängde förtidsröstningen klockan 16 på valdagen, medan vallokalerna var öppna till 20.

– Då uppstod en missuppfattning om vilken lokal som var öppen hur länge. Det här valet måste alla valnämnder ha minst en förtidsröstningslokal öppen till 20.

Totalt går det att förtidsrösta på 3 877 platser i landet. Det är ungefär lika många som förra valet.

– Det handlar om församlingsexpeditioner, församlingsgårdar, skolor och något köpcentrum.

Det rör sig främst om kyrkans egna lokaler. Är det en bra strategi eller borde man satsa mer på köpcentrum och flygplatser, eftersom de platserna gick bra förra valet?

– Det beror på hur tillgänglig den egna lokalen är, ofta ligger församlingens lokaler väldigt centralt. En röstningslokal i Nordstan i Göteborg är såklart väldigt tillgängligt för många röstande, vilket är positivt. Det är valnämnderna som har bäst koll på de lokala förutsättningar och planerar lokalerna utifrån sina erfarenheter.

En annan skillnad från förra valet är att extra försiktighetsåtgärder har vidtagits med anledning av corona. Alla lokaler har försetts med plexiglas, handsprit och instruktioner om avstånd. 

För den som inte kan ta sig till en röstningslokal går det även att brevrösta eller budrösta.