Nu ska kyrkomötet fatta beslut om brudöverlämning

Snart är kyrkomötets ledamöter återigen samlade på Uppsala konsert och kongress för debatter i plenum. Foto: Marcus Gustafsson

Brudöverlämning, procentspärr och kyrkan i det offentliga rummet är några av alla de frågor som kommer att debatteras när kyrkomötet samlas i Uppsala den 18-20 november. 

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Snart är kyrkomötets ledamöter återigen samlade på Uppsala konsert och kongress för debatter i plenum. Foto: Marcus Gustafsson

Kyrkomötets andra session inleds på måndagen. Debatter ska hållas och beslut fattas om de 76 motioner som behandlas i år. HÄR hittar du alla våra artiklar om årets kyrkomöte.

En av de större frågor kyrkomötet ska besluta om är vilken nivå procentspärren för att vid kyrkoval kunna ta plats i kyrkomötet ska ligga på. Det var ett splittrat kyrkomöte som 2022 röstade om att införa en spärr. Nu ska ledamöterna välja mellan kyrkostyrelsens förslag om en spärr på 3 procent, utskottets förslag på 2 procent eller att inte inför någon spärr alls.

En fråga som har rönt mycket uppmärksamhet under hösten är den om att ta fram riktlinjer för att motverka brudöverlämning. Om det också blir en het debatt på mötet återstår att se.

Kyrkolivsutskottet, som behandlade frågan under kyrkomötets första session, leds av motionären själv, Sara Waldenfors. Utskottet föreslår att motionen avslås, men att kyrkostyrelsen ska ta fram ett material som ger fördjupad kunskap om vigseltraditioner till stöd i vigselsamtal.

Extra utrymme ges åt tematiska samtal

Som en del i att kyrkomötet har temat Kyrkan i det offentliga rummet ska man besluta om en skrivelse där kyrkostyrelsens föreslår ett uttalande som beskriver Svenska kyrkans roll och deltagande i det offentliga rummet.

Fyra motioner har föreslagit ändringar i skrivelsen och samhälls- och kulturutskottet har tagit fram ett reviderat förslag till uttalande. Utskottet vill bland annat att till uttalandets fjärde punkt, som inleds “Svenska kyrkans rum ska präglas av rättvisa, inkludering och öppenhet”, lägga till ordet “upprättelse”.    

Det tematiska kyrkomötet innebär också ett specialschema. På måndagen samtalar ärkebiskop Martin Modéus och Svenska kyrkans ungas förbundsordförande Clara Olsson om ekumeniska året 2025. På tisdagen hålls seminarium i stiften och på onsdagen blir det en fördjupning. Då funderar ledamöterna tillsammans över hur det de lärt sig kan föras över till var och ens lokala sammanhang. 

Fakta: Kyrkomötet 2024

  • Session 1: 1-4 oktober 
  • Session 2: 18-20 november
  • För andra gången någonsin är kyrkomötet tematiskt. Temat är Kyrkan i det offentliga rummet.