Utredning avgör: Ska den som inte viger samkönade få jobb?

Samkönad vigsel

Kyrkostyrelsen har beslutat att utreda om frågan om inställning till samkönad vigsel får ställas i samband med antagning av prästkandidater och anställning. "Beslutet 2009 ifrågasätts av många, därför är det viktigt att ta tag i frågan igen", säger biskop Åsa Nyström. Foto: Magnus Aronson/ Ikon, Marcus Gustafsson och Tim Aro/TT

Kyrkostyrelsen har beslutat att utreda om samkönade vigslar får vara en fråga i samband med anställning. Biskopsmötet väckte förslaget för att skapa klarhet i frågan.

UPPDATERAD.

-Vi ser att kyrkomötets beslut år 2009, att individens inställning till vigsel av par av samma kön inte ska ha betydelse vid antagning eller rekrytering, och trycket från nomineringsgrupperna i kyrkomötet om att frågan ska ställas till prästkandidater, inte är kompatibla,
säger Luleå stifts biskop Åsa Nyström.

- Därför att det är viktigt att Svenska kyrkan ”reder i frågan”, säger hon.

Kyrkostyrelsen har beslutat att utreda om frågan om inställning till samkönad vigsel får ställas i samband med anställning. Svenska kyrkans generalsekreterare ska se till att utredningen genomförs.

Biskoparna vill ha klarhet

Förslaget väcktes av biskopsmötet. Biskoparna pekar dels på att de har en gemensam målbild, att alla präster med glädje och av fri vilja ska viga par av samma kön, dels på kyrkomötets beslut 2009, att inställningen till vigsel av par av samma kön inte ska ha betydelse vid prövning av prästkandidat eller vid anställning av präst eller annan personal.

Genom att utreda frågan vill biskopsmötet få prövat om villigheten att viga par av samma kön, kan användas av domkapitel och församlingar vid antagning och rekrytering. 

- Vi biskopar önskar att det blir en klarhet i frågan och genom en utredning kommer frågan att ställas till nomineringsgrupperna i kyrkomötet och till läronämnden, säger biskop Åsa Nyström.

- Alla som ska bli präster måste bearbeta frågan, frågan måste ställas till kandidaterna. Men nu är frågan om svaret ska få spela roll? Detta vill vi tala om på ett tydligt sätt.

Tycker biskopsmötet att det vore rimligt att ändra 2009 års beslut?

- Biskopsmötet har en gemensam målbild, och vi vill utreda dessa frågor. Hur prästkandidaten svarar på frågan om hen är villig att viga par av samma kön, det kanske inte alltid spelar roll, men i många sammanhang gör det faktiskt det.

I vilka sammanhang?

-Jag har tankar om det själv, men jag vill att vi kommer fram till svaret på den frågan tillsammans i biskopsmötet och tillsammans med kyrkomötet.

Hur ser biskoparna på risken för en svekdebatt om beslutet förändras?

- Jag tror att det beror på hur förändringen ser ut. Men i den här frågan finns en stor risk för att vi samtidigt av vissa anklagas för att ha gått för långt och att andra anklagar oss för att inte ha gått tillräckligt långt. Men vi måste gå den här vägen tillsammans.

- Det viktiga är att vi som biskopar vill ta i den här frågan igen. Beslutet 2009 ifrågasätts av många, därför är det viktigt att ta tag i frågan igen så att vi tar kloka och medvetna steg framåt, säger biskop Åsa Nyström.

Naturlig fråga

- Det är biskopsmötet som bett oss om utredningen och det känns naturligt, utifrån hur biskopsmötet resonerat, säger Wanja Lundby-Wedin (S), förste vice ordförande i kyrkostyrelsen.

Kyrkostyrelsen formulerade i sin skrivelse inför kyrkomötesbeslutet om vigsel av par av samma kön 2009, att frågan om inställning till samkönad vigsel inte ska ha betydelse vid antagning av prästkandidater eller vid anställning. Wanja Lundby-Wedin uppfattar det som att formuleringen i kyrkostyrelsens skrivelse var nödvändig, annars hade beslutet inte fått stöd i kyrkomötet.

- Men nu är frågan vad formuleringen har för rättslig status, säger hon.

Tre biskopar har sagt att de inte prästviger kandidater som inte vill viga par av samma kön. Men får biskoparna ställa frågan? Och får en församling fråga om inställning till vigsel av par av samma kön när den ska anställa en ny präst eller annan personal?

Demokratisk och teologisk

- Jag ser fram emot att diskutera frågan i kyrkostyrelsen och jag hoppas att vi kan nå enighet.

Men några kyrkostyrelseledamöter reserverade sig redan mot beslutet att utreda frågan.

Om kyrkostyrelsen skulle komma fram till att den vill ändra formuleringen från 2009 måste detta tillkännages så att frågan i så fall kan hanteras och diskuteras av kyrkomötet, anser Wanja Lundby-Wedin. Frågan är både är demokratisk och teologisk, och tas den upp av kyrkomötet blir den också en fråga för läronämnden.

Inget svek ändra sig

När vigselbeslutet togs 2009 var det svårt för delar av Svenska kyrkan och för en del av prästerna. Om man skulle ändra beslutet efter omkring 15 år, kan det var känsligt för ett fåtal, menar hon.

Wanja Lundby-Wedin anser att det inte skulle vara ett svek om beslutet tas efter en demokratisk process och en teologisk bearbetning, så lång tid efter det tidigare beslutet.

Fakta: Det har Svenska kyrkan tidigare beslutat om samkönade vigslar

Kyrkomötet 2005 beslutades om att möjliggöra välsignat partnerskap för samkönade par. Ansvaret vilade på församlingarna och varje enskild präst hade rätt att avstå. Beslutet innehöll också konstateranden om att inte fördöma eller skuldbelägga homosexuella och aktivt motverka diskriminering, samt att kyrkan inte bör driva verksamhet i syfte att ”bota” homosexuella.

Kyrkomötet 2009 beslutade om att möjliggöra kyrklig vigsel av samkönade par. Ansvaret vilar på församlingarna och varje enskild präst har rätt att avstå. Det konstaterades att Svenska kyrkan rymmer olika uppfattningar i äktenskapsfrågan men att ingen diskriminering av samkönade par får förekomma.

2016 föreslog Anna Ekström från Fria liberaler i Svenska kyrkan att alla nya präster skulle behöva säga ja till att viga homosexuella par. Motionen stöddes av ledamöter från Socialdemokraterna, Öppen kyrka – en kyrka för alla, Miljöpartister i Svenska kyrkan och Vänstern i Svenska kyrkan, men fick underkänt av läronämnden och biskoparna. Läronämnden ansåg att ett sådant villkor skulle inskränka biskoparnas ansvar och gå emot Svenska kyrkans ordning. Motionen gick inte igenom.

2021 inför kyrkovalet väcktes frågan på nytt. Även Borgerligt alternativ och Centerpartiet anslöt sig nu till gruppen som ville se ett ja till att viga homosexuella som nytt vigningsvillor för prästkandidater. Dåvarande ärkebiskop Antje Jackelén påminde om läronämndens tidigare ställningstagande och frågan togs inte upp på kyrkomötet.

I mars 2022 kom biskopsmötet med ett skriftligt uttalande där det slog fast att hela biskopsmötet står bakom 2009 års beslut och delar samma målbild om att ”alla präster med glädje och fri vilja viger samkönade par av olika kön liksom av samma kön”. Dock ansåg biskopsmötet att ett nytt vigningsvillor ”inte är förenligt med Svenska kyrkans förståelse av sin evangelisk-lutherska identitet”.

På 2022 års kyrkomöte avslogs en motion om avkraga präster som säger nej till att viga samkönade par. 

Prenumerera på Nyhetsbrev

8 Kommentar

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.

BGOL
Biskopen i Luleå måste förstå att Svenska kyrkans biskopar inte har några överordnade som kan ge direktiv. Ni biskopar äger frågan och är fullständigt fria att fatta era egna beslut kring vigning etc. Underordna er för Guds skull inte några politruker - sälj inte era själar! Det är ju ni - inte kyrkomötet och andra underordnade - som är Väktarna på Sions murar!
Johan
Biskoparna bör komma ihåg att även de en dag ska stå till doms inför Lammets tron.
Per
I SvK kan man alltid bryta löften och ändra policies tvärt - att det skadar kyrkans trovärdighet bryr man sig inte om. Gå emot Bibel, tradition och tidigare beslut - no problemo! Löften från SvK betyder ingenting.
Arne Nilsen kyrkoherde Em.
Den prästkandidat som inte vill viga samkönade par skall göra bli präst men utan vigselrätt! Vi har en äktenskapslag i Sverige och den är könsneutral.
BGOL
Arne Nilsens idé är begåvad och skulle kunna vara en klok lösning på denna ständigt återkommande debatt. Vigslar är knappast ett huvuduppdrag för en luthersk kyrka, och många präster idag har specialtjänster där de sällan eller aldrig blir aktuella som vigselförrättare. Låt de präster som vill ha vigslar, precis som de som vill och är lämpade har konfirmander. Krängla inte till det!
Johan
Fast med Arnes ide kommer jag att på sikt tvingas bli vigd av en präst som jag vet inte respekterar guds ord. Inget för mig i alla fall...
Kenth Carlsson
Den möjliga motsättningen har skapats av biskopsmötets gemensamma målbild. Det är också intressant att Lundby-Wedin nu tydligt säger att formuleringen 2009 var nödvändig för att få igenom beslutet i kyrkomötet.
Kenth Carlsson
2009 till 2023 är ingen lång tid om man har kyrkans och Bibelns perspektiv.