Resultaten kommer från en Novusundersökning, skriver tidningen Sten, Sveriges stenindustriförbunds tidning, som också har beställt undersökningen. I denna har man ställt frågor om hur respondenterna ser på sin egen begravning, respektive anhörigas begravning. Undersökningen visar att yngre i mycket högre grad vill ha en traditionell grav både för sig själva och för anhöriga.
”Utfallet visar än en gång hur komplext vårt förhållande till döden är. Ju yngre vi är, desto mer tenderar vi att välja traditionella gravplatser, inte minst när det handlar om anhöriga. Det är ju också ett obestridligt faktum att unga människor har en längre tid på sig att sörja och minnas anhöriga än vad äldre människor har, då kanske det också känns viktigare med en traditionell gravplats, som både är mer personlig och som man vet att man kan återkomma till”, säger Kai Marklin, ordförande för Sveriges Stenindustriförbund, till Sten.
Yngre vill ha traditionell begravning
Undersökningen visar att nästan hälften av de svarande i åldersgruppen 18-29 år, varav 57 procent av männen i gruppen, vill ha en traditionell grav. Ju äldre svarande desto lägre intresse för en gravplats med sten. Lägst är intresset i åldersgruppen 65-79 där färre än 25 procent vill ha en traditionell gravplats.
När det gäller minneslund blir resultatet det omvända. Ju äldre svarande i undersökningen, desto större intresse för att bli begravd i minneslund. Fyra av tio i den äldsta åldersgruppen föredrar minneslund, men bara var tionde i den yngsta åldersgruppen.
När det gäller begravning av anhöriga är mönstret detsamma. Sex av tio av de yngre ser helst en traditionell begravning, medan nästan hälften av de äldre föredrar minneslund.