I den nyutgivna boken Kristen och homosexuell - så funkar det gör prästen Johanna Wikberg en queerteologisk tolkning av bibelverser som ofta använts för att stänga ute hbtq-personer från kristna församlingar.
I seriealbumsformat får läsaren följa med en fiktiv Johanna Wikberg när hon presenterar tidigare forskning gjord på ämnet.
– Under mina teologistudier så upptäckte jag hur mycket det finns skrivet om queer-teologi, men att mycket av det är otillgänglig. Det är gjort i avhandlingsform och man får sitta i en tyst läsesal på ett universitetsbibliotek om man ska ta del av det, säger Johanna Wikberg.
Queerteologisk tolkning av tredje mosebok
Bibelverserna som Johanna Wikbergs bok behandlar är välkända i sammanhanget. Tredje moseboken kapitel 18 vers 20 “Du får inte ligga med en man som en man ligger med en kvinna, det är något avskyvärt” och liknande verser i tredje Moseboken kapitel 20, Romarbrevet, första Korinthierbrevet och första Timotheosbrevet.
Den queerteologiska tolkningen av texterna landar framförallt i att i den historiska kontext som texterna skrevs refereras till umgänge som av anses som omoraliskt, inte på grund av homosexualitet, ett begrepp som uppstod långt senare, utan av andra anledningar.
– Det är inte bibelverser man ska behöva kompromissa med. Jag hävdar att om man säger att de här bibelverserna handlar om att hbtq-personer inte får inkluderas i en församling, så misstolkar man Bibeln. Det är inte rättvist mot varken människor eller Bibel, säger Johanna Wikberg.
Läsning även för den som inte har studerat teologi
Johanna Wikberg berättar att hon ofta fått frågan var den som är intresserad av en mer hbtq-ikluderande teologi kring bibelversfrågorna, kan vända sig. Det har hon försökt ge svar på i boken. Ambitionen är att boken ska ha en låg tröskel för den som inte har studerat teologi. Men tilltalet är inte riktat till konfirmander eller andra ungdomar.
– Jag vet inte om dagens ungdom har växt upp med den här bibelversproblematiken på samma sätt. Boken debatterar och gör motstånd mot just den teologiska synen på homosexuella som har varit dominerande på 80-, 90- och 00-talet och hör till generationen som är vuxna i dag.
"Vuxna behöver också böcker med bilder"
Den första sidan till boken ritade Johanna Wikberg 2014, när hon kom på att “vuxna kanske också behöver böcker med bilder”. I arbetet har hon kunnat koppla samman tidigare erfarenheter av konstskola och teckning med intresset för queerteologi. Sedan har boken växt fram sida för sida när tid har funnits.
– Det har varit spännande att ta del av så många olika teologiska ingångsvinklar. Det finns ibland en fördom att hbtq-teologi är teologiskt ytlig, att man pratar mer om mänskliga rättigheter. Men det finns så mycket fantastisk, djup och avancerad queerteologi att ta del av om man bara lyckas hitta den, säger Johanna Wikberg.
Vill väcka nyfikenhet på Bibeln
Kristen och homosexuell - så funkar det är utgiven av Ekho Göteborg - en organisation för kristna hbtq-personer. Det är främst till dessa som boken riktar sig.
– Jag hoppas en queer läsare tar med sig “Var inte rädd, du är älskad”. Det är så många hbtq-personer som har varit rädda för bibeltolkning och att läsa Bibeln. Bibeln har använts så mycket som vapen mot en, så jag hoppas att min bok kan väcka Bibel-trygghet och Bibeln-nyfikenhet.
Men Johanna Wikberg tror att även en kritiker kan få ut något av boken.
– Jag som queerteolog har koll på hur man argumenterar och tolkar bibeln om man inte vill inkludera hbtq-personer eller inte erkänner samkönade äktenskap. Om man inte erkänner samkönade äktenskap kan man tänka sig att man också kan ha ganska bra koll på queerteologi. Man kan läsa min bok och inte hålla med om mina slutsatser, men vara nyfiken på hur de slutsatserna görs, säger hon.